Nieuws

Chinese munt staat handelsdeal in de weg

Over vier weken weten we of er vooruitgang is geboekt bij het vinden van een oplossing van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Een grote sta-in-de-weg is volgens ING de waarde van de yuan.

China en de VS hebben vorige week in hun handelsconflict een tussenakkoord aangekondigd. Dat zal in november worden gepresenteerd. Of het akkoord ook een grote vooruitgang is, is zeer de vraag.

Iris Pang van ING vreest dat we ons moeten voorbereiden op een fikse tegenvaller. Vooral op het gebied van valutabeleid ziet zij weinig beweging aan Chinese zijde.

De Verenigde Staten zijn van mening dat de yuan kunstmatig goedkoop wordt gehouden. Dat werkt als een indirecte subsidie voor Chinese exportbedrijven die last hebben van de hogere Amerikaanse importtarieven. De Amerikanen zouden het op prijs stellen als de yuan een meer flexibele wisselkoers krijgt ten opzichte van de dollar.

China omzeilt hogere tarieven?

Pang denkt dat de Chinezen daar best oren naar hebben, maar alleen op de lange termijn. Voorlopig willen ze vasthouden aan hun beleid om de munt te laten bewegen binnen een vaste bandbreedte. Voor de dollar-yuankoers betekent dat een waarde in de buurt van zeven yuan per dollar.

Het uitblijven van een deal over de yuan-wisselkoers zal volgens Pang waarschijnlijk nog meer negatieve gevolgen hebben voor de handelsrelatie. De laatste cijfers van september laten zien dat de Chinese export op jaarbasis met 3,2% is gedaald.

De import daalde nog sneller met 8,5%, waardoor het handelsoverschot voor de maand september opliep naar 39,65 miljard dollar. De krimp van de Chinese export en import is hoofdzakelijk te wijten aan het inzakken van de handel met de VS.

Maar er zijn ook landen waar China meer handel mee drijft. De export naar Vietnam schoot bijvoorbeeld met 15,5% omhoog, wat erop duidt dat China de Amerikaanse handelstarieven probeert te omzeilen door via andere landen te handelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen