Nieuws

Centrale banken zullen helpen bij Brexit

Goldman Sachs verwacht dat de Europese centrale banken extra liquiditeit in het systeem zullen pompen zodra Brexit een feit is. "De eerste twee weken zijn cruciaal."

Nog 24 dagen te gaan tot Brexit. Het aftellen is begonnen en met de uitkomst kan het nog alle kanten op: van uitstel en nieuwe verkiezingen tot een harde Brexit met heel veel ellende voor beleggers en bedrijven.

In de cockpits van de centrale banken in Londen en Frankfurt zullen daarom ongetwijfeld alle scenario’s worden doorgesproken. Een ding is zeker: als het een harde Brexit wordt, dan is het alle hens aan dek om een verstoring van het geld- en bankverkeer te voorkomen.

Houston we have a problem

Op het kantoor van Goldman Sachs in Londen speelt deze vraag uiteraard ook. Richard Gnodde, CEO van Goldman Sachs International, denkt (en hoopt) dat de centrale banken klaarstaan om extra liquiditeit in het systeem te pompen, zo zei hij in een interview met Bloomberg Television.

Gnodde: "Ik denk dat de regeringen en autoriteiten aan weerszijden van het kanaal er alles aan zullen doen om de schade tot een minimum te beperken.” Cruciaal worden volgens hem de eerste twee weken na 31 oktober. "Als we die goed doorkomen, zal het vertrouwen terugkeren."

Een miljard pond

Voor Goldman Sachs staat er net als voor andere banken veel op het spel. Voor Goldman waarschijnlijk het meest van alle banken van buiten Europa.

Goldman Sachs investeert namelijk enorme bedragen in The City. De zakenbank gelooft ook na de Brexit in een bloeiende toekomst van Londen.  Tenminste, dat verkondigde Gnodde tijdens een bijeenkomst op het nieuwe kantoor aan het Plumtree Court in het midden van het Londense financiële centrum.

Het is inmiddels vijftig jaar geleden dat Goldman zijn eerste kantoor opende in Londen. In juni van dit jaar werd het nieuwe kantoor geopend dat alles bij elkaar een miljard Britse pond heeft gekost.

Grootste handelsvloer

Het kantoor heeft een vloeroppervlakte van ruim 90.000 vierkante meter verdeeld over acht etages voor werk en twee etages voor al het andere, van conferentieruimtes tot kinderopvang, fitnessruimtes en horeca. Goldman heeft nu de grootste handelsvloer van Londen. 

Gnodde: "Wij ondersteunen Londen als financieel centrum op de lange termijn." Goldman is ook een van de grootste werkgevers in the City met ongeveer 6000 stafleden in het VK.

De Brexit blijft ook voor Goldman niet zonder consequenties. Het bedrijf heeft eerder aangekondigd dat het ongeveer 1000 banen zal verschuiven naar het Europese vasteland als de Brexit een feit is. 

Vooralsnog weinig schade

Tot nu toe valt de schade overigens alleszins mee. Bloomberg meldde een paar weken geleden dat er tot nu toe pas 1000 banen zijn verdwenen bij de zakenbanken (dat zijn de banken die het meest te maken krijgen met een verdeeld Europa).

De meeste van die banen zijn verhuist naar Frankfurt en Parijs. Het gaat hoofdzakelijk om banen in de valuta- en rentederivatenhandel. Er zijn volgens Bloomberg ook banen verloren gegaan aan New York, dat zijn positie door Brexit heeft versterkt.

Consultancy Ernst & Young verwacht dat het aantal vertrekkende bankiers flink kan oplopen als de Brexit echt een feit is. E&Y gaat uit van 7000 banen kort na de Brexit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus