Nieuws

Wordt Brazilië de positieve verrassing van 2019/20?

Het nieuws over Brazilië en president Bolsonaro is niet bepaald positief. Maar beleggers moeten daar volgens Daniel Moreno doorheen kijken, want de potentiële winst is groot. Ook in Turkije en Argentinië ziet hij kansen.

Brazilië en zijn president, Jair Bolsonaro, zijn de afgelopen weken en maanden vaak negatief in het nieuws gekomen. Onder Bolsonaro zou bijvoorbeeld het kappen van het Amazone-regenwoud in een stroomversnelling zijn geraakt.

Hij wordt tevens beticht van racisme en homofobie. Het gebruik van pesticiden stijgt onder zijn leiding exponentieel. De economie vertoont niet of nauwelijks groei.

Het optimisme onder beleggers over de hervormingspolitiek van Bolsonaro, die vorig jaar verkozen werd, begint daardoor af te nemen. Maar volgens Daniel Moreno, beheerder van het Mirabaud Global Emerging Market Bond fonds, is daar geen enkele reden voor.

Pensioenhervorming

Hij ziet Brazilië juist als een van de landen die het meest positief kunnen verrassen. Het is niet dat Moreno een uitgesproken fan is van Bolsonaro. Maar hij denkt wel dat beleggers te pessimistisch zijn over bijvoorbeeld de voorgenomen pensioenhervormingen.

Moreno: “Er is een zeer goede kans dat de pensioenhervormingen zullen worden doorgevoerd en dat de regering belangrijke stappen zet om Brazilië terug te brengen op een bbp-groeipad dat we al tien jaar niet meer hebben gezien.”

Turkije en Argentinië

Brazilië is niet de enige opmerkelijke landenkeuze van hem. Hij ziet ook goede beleggingskansen in Argentinië en Turkije, twee landen met de nodige financiële problemen.

Moreno is de eerste om toe te geven dat het riskante keuzes zijn, maar: “Beleggers kunnen hier een heel behoorlijk rendement halen, vooral als onze visie juist is dat er dit jaar in beide landen geen kredietgebeurtenissen zullen plaatsvinden.”

Ten slotte zijn grondstoffen voor Moreno een belangrijk thema. Ook die worden door steeds meer beleggers links laten liggen. Onterecht. Vooral opkomende markten zouden ervan kunnen profiteren als de grondstoffenprijzen weer opveren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus