Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Pictet AM: Zo ziet de stad van de toekomst eruit

Steden zijn de belangrijkste motor van economische groei en welvaart. Maar ook van CO2-uitstoot en vervuiling. Voor de slimme stad ligt er echter volop ruimte voor duurzame groei, aldus Pictet AM.

Voor wie de drukte voor lief neemt, heeft het stadsleven heel veel voordelen. Bijna alles wat u nodig heeft is op fietsafstand en er is niet meer dan appje nodig om een warme maaltijd op tafel te krijgen.

Wist u dat alleen al in de Verenigde Staten huishoudens 730 miljard dollar per jaar uitgeven aan afhaal- en thuisbezorgd maaltijden¹?

De keerzijde is dat steden verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de afvalproductie en maar liefst 70% van de uitstoot van broeikassen².

Grotere en slimmer

Die uitstoot dreigt flink toe te nemen. De Verenigde Naties voorspellen dat het aantal stadsbewoners wereldwijd met maar liefst twee miljard mensen stijgt in de periode tot 2045. Hoe houden we steden leefbaar?

Om de stad van de toekomst leefbaar te houden, zijn enorme investeringen nodig. Zakenbank Citigroup heeft becijferd dat er jaarlijks een bedrag van ruim 2.000 miljard dollar uitgegeven moet worden aan infrastructuur, woningen, kantoren, onderwijs, gezondheid en recreatie.

Met die investeringen moeten steden niet alleen groter worden, maar vooral ook slimmer. Er liggen fraaie mogelijkheden voor bedrijven die helpen bij het verbeteren van de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

Online shoppen

De Finse liftfabrikant Kone is een voorbeeld van zo’n onderneming. Door de groei van de stadsbevolking – waar hoogbouw eerder regel dan uitzondering is – en vergrijzing neemt de vraag naar liften stevig toe.

De markt groeit naar schatting van 89 miljard dollar in 2015 naar 125 miljard dollar in 2021³. Een andere onderneming die de wind in de rug heeft van slimme steden is het Britse Segro. Het concern investeert in distributiecentra in stedelijke gebieden.

Die zijn hard nodig, aangezien klanten van internetwinkels hun aankopen graag de volgende dag in huis willen hebben.

Veelbelovende beleggingskans

Bedrijven die met innovatieve oplossingen slim inspelen op kansen die ontstaan rondom Smart Cities, kunnen volgens deskundigen een omzetgroei van 15% verwachten.

Dat steekt gunstig af tegen de verwachte groei van de wereldeconomie, die blijft steken rond de 3%.

De stad van de toekomst is dus behalve een aangename plaats om te leven, ook een veelbelovend beleggingsthema.

Meer weten over beleggen in themafondsen? Klik dan hier


 

¹ US Department of Agriculture. Calculated by the Economic Research Services, USDA, from various data sets from the U.S. Census Bureau and the Bureau of Labour Statistics. Total FAFH expenditures include expenses account food or meals funded by other sources; household FAFH figures (RHS) do not.

² VN Habitat 2012.

³ Statista 2018.

Lees meer

Alternatieve beleggingen