Nieuws

Overwinning ANC goed voor Zuid-Afrikaanse aandelen

Het ANC is 25 jaar aan de macht in Zuid-Afrika. De laatste tien jaar onder Jacob Zuma waren zeker niet de beste. Analisten hopen dat de nieuwe ANC-leider Cyril Ramaphosa het beter zal doen. Voorwaarde is wel een grote overwinning bij de verkiezingen woensdag.

Het is 25 jaar geleden dat Nelson Mandela voor het eerst zijn stem kon uitbrengen bij vrije verkiezingen in Zuid-Afrika. Het was een gelukzalig moment voor het land en de wereld. Maar het was ook het begin van een moeilijk hervormingsproces met up's en down's.

De hoop was dat het einde van het apartheidsregime meer welvaart zou brengen voor iedereen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de inkomensongelijkheid nu bijna groter is dan toen. Er is veel corruptie en de economie groeit voor een jonge natie als Zuid-Afrika met 2% veel te langzaam.

Vooral de laatste tien jaar van ANC-regeringen onder Jacob Zuma waren niet al te best. Toch is het zeker dat de ANC morgen bij de parlementsverkiezingen opnieuw de grootste wordt. De vraag is alleen met hoeveel marge.

Tussen 50% en 60%

Voor aandelenbeleggers is dit van doorslaggevend belang, zeggen analisten. De meeste van hen zeggen vertrouwen te hebben in de nieuwe ANC-voorman Cyril Ramaphosa.

Zij verwachten dat hij in staat kan zijn een aantal belangrijke hervormingen door te voeren, mits hij genoeg vertrouwen krijgt van de kiezers. En precies daar loert het gevaar.

Het ANC staat in de peilingen weliswaar boven de 50%, maar wel een stuk onder de 62% van de vorige verkiezingen.

The Economic Freedom Fighters

Onder analisten bestaan vooral zorgen over de opkomst van de extreem linkse Economic Freedom Fighters. Hoe meer die winnen, des te lastiger zal het voor Ramaphosa zijn economische hervormingen door te voeren.

“Als de ANC boven de 60% eindigt, zal dat positief zijn voor aandelen,” zegt Goldman Sachs-analist Colin Coleman tegen Bloomberg. Hoe groter de overwinning, des te makkelijker kan Ramaphosa oude kameraden van Zuma ontslaan.

Gaat het volgens hem daarentegen richting de 50% dan zakt het hervormingspotentieel en kan dat gezien worden als verkoopsignaal.

Telecom

Vooral de naar hervormingen hunkerende telecomsector zou geraakt kunnen worden, waarschuwde Citigroup. Van de andere kant zouden mijnbouw- en energieaandelen kunnen fungeren als bescherming tegen een koersval, omdat deze aandelen vaak stijgen als de waarde van de rand (de nationale munt) daalt.

Er zijn ook analisten die er sowieso weinig vertrouwen in hebben. Daarvan is Naomi Waistell van Newton Investment Management er een van. Voor haar zijn de lange termijnverwachtingen niet goed. Hoogstens voor indiviuele aandelen ziet ze kansen, niet voor de Zuid-Afrikaanse markt als geheel.

“Helaas, gezien het grote aantal uitdagingen dat Ramaphosa te wachten staat, kunnen wij als langetermijnbeleggers niet optimistisch zijn over de vooruitzichten voor Zuid-Afrika. Het kan zijn dat er geleidelijk verbeteringen komen, maar desalniettemin is het moeilijk enthousiast te worden voor een land dat amper 2% groeit en een steeds grotere schuldenlast heeft.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen