Nieuws

Arbitrage in de Zeister bossen

Hollands hedgefund TreeCap zoekt – en levert in haar jonge bestaan – stabiele rendementen door handig te manoeuvreren rond overnamebiedingen. "Het mooie van deze strategie is ook dat die prima schaalbaar is."

Als hedgefunds iets moeten leveren, dan zijn het positieve rendementen die niet of nauwelijks zijn gecorreleerd met de markt. In de praktijk schort het daar nog wel eens aan: in dalende markten blijkt het voor veel fondsen moeilijk om positief te blijven, terwijl de correlatie met het marktsentiment ook vaak groter is dan een hedgefund-belegger zou wensen.

Het twee jaar oude Nederlandse hedgefund TreeCap stelt zichzelf ten doel om op die twee punten wèl de gewenste prestaties te leveren.

Vanuit een villa in de Zeister bossen handelen Vincent van der Heijden en Niels Lammerts van Bueren op de internationale aandelenmarkt vanuit een specifieke strategie.

Die strategie komt oorspronkelijk uit de koker van Van der Heijden (foto) - die eerder directeur derivaten was bij ABN Amro Markets – en draait volledig om zogeheten merger arbitrage. Door zich vooral bezig te houden met aangekondigde fusies en overnames beperkt het fonds het marktrisico, want TreeCap neemt pas positie in zodra er een bod ligt op een beursfonds.


Vincent van der Heijden van TreeCap

Actief tradingbeleid

In zo’n situatie fluctueert de koers meestal nog wel iets tot de deal een feit is, maar beweegt niet of nauwelijks meer mee met de markt. De uitdaging is dan nog wel om rendement te maken in die bevroren toestand.

Dat doet TreeCap door middel van een zelf ontwikkelde tradingsmethodiek, waardoor voortdurend en actief wordt gehandeld – scalpen, noemt Van der Heijden het - in de smalle bandbreedtes die de beurskoers nog te bieden heeft.


Niels Lammerts van Bueren

In die handelsmethodiek, ontworpen door Lammerts van Bueren (foto), wordt veel tijd gestoken. “Met een actief tradingbeleid kun je de gemiddelde kostprijs van je positie sterk verbeteren,” zegt Van der Heijden. “’Soms kan dat oplopen tot duizend transacties op een dag.”

Dat is behoorlijk veel, gezien het gemiddelde aantal posities dat het fonds aanhoudt, dat rond de 30 à 40 ligt. Maar het heeft dan ook een doel. “We richten ons in de eerste plaats op kapitaalzekerheid,” zegt Van der Heijden.

“We zien onszelf meer als riskmanager dan als fondsmanager. Door iedere dag de posities te optimaliseren beheersen we de risico’s en zorgen we voor een stabiele cashflow.”


Klik op de figuur voor een grotere versie

No-deal als grootste risico

Overnamespeculatie is voor TreeCap uit den boze. Pas als er daadwerkelijk een bieding op tafel ligt begint voor Van der Heijden en Lammerts van Bueren het spel. Het voornaamste risico bestaat eruit dat een deal te elfder ure wordt afgeblazen. Dat kan een serieus verlies opleveren.

“Om dat te beheersen hebben we zelf een risicosysteem gebouwd," zegt Van der Heijden. “Uitsluiten kun je het niet, maar het gebeurt hooguit eens in de drie à vier maanden. NXP-Qualcomm was zo’n voorbeeld. Dat geeft een knauwtje, maar zolang je die situaties maar incalculeert mag dat.”

TreeCap heeft de markt mee, stelt Van der Heijden. “Door globalisering en de lage rente is het aantal grote fusies en overnames flink opgelopen. Organische groei is in nu vaak moeilijk te realiseren; dus bedrijven grijpen al snel naar acquisities.”

Nederlandse namen

Ook in Nederland is er op dat terrein voldoende te vinden. “We zijn een Nederlands fonds met Nederlandse klanten, dus voor hen is het ook prettig dat we altijd wel Nederlandse namen in het boek hebben.”

Omvangrijk is TreeCap nog niet. Hoewel het team al meer dan vijf jaar met deze strategie werkt, is het trackrecord van het fonds, met nog geen drie jaar op de teller, voor een klein hedgefund nog te beperkt om grotere beleggers binnen te halen.

Toch heeft het zich al verzekerd van de klandizie van een aantal professionele vermogensbeheerders en een groot family office, waar de fondsmanagers ook onderdak hebben gevonden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Van der Heijden is het fonds in ieder geval al wel ingericht op verdere groei: “We hebben veel tijd en geld gestoken in een institutionele set-up. Het mooie van deze strategie is ook dat die prima schaalbaar is. Met een paar honderd miljoen euro zouden we exact dezelfde strategie kunnen uitvoeren.”


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie