Nieuws

Vermogensbeheerders gaan niet met tijd mee

De vermogensindustrie moet ernstig oppassen voor disruptieve krachten. Zo gebeurt bijvoorbeeld de selectie van effecten te veel op basis van ouderwetse procedures, aldus Tom Brakke van CFA.

Voor vermogensbeheerders en werknemers bij institutionele beleggers is het jaarlijkse congres van CFA (Chartered Financial Analyst) altijd een hoogtepunt.

Ook dit jaar zullen er in mei weer een aantal interessante sprekers van de partij zijn, zoals Mohamed El-Erian (Allianz) en Anne Richards (Fidelity).

Het thema dat zij ditmaal zullen bespreken is dat van disruptie en de noodzaak van differentiatie.

ETF's en kunstmatige intelligentie

Het onderwerp van disruptie is natuurlijk iedereen bekend. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als de opkomst, professionalisering en differentiatie van ETF’s en het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de zoektocht naar ondergewaarde aandelen.

Een aanverwant probleem is volgens CFA dat institutionele beleggers nog onvoldoende voorbereid zijn op die disrupties en nog altijd leunen op vrij ouderwetse beleggingsprocessen.

Meer experimenteren

Tom Brakke van CFA: “Het succes van oude bedrijfsmodellen heeft geleid tot standaardisatie in plaats van experimenteren. Het gevolg is dat voor bijna alle beleggingscategorieën geldt dat iedereen hetzelfde doet.”

Brakke geeft als voorbeeld de websites van beleggingsconsultants. Op al die websites staat er ongetwijfeld ergens dat het bedrijf uniek is en buitengewoon in zijn aanpak. Maar als je wat dieper gaat kijken dan blijken de verschillen in werkelijkheid minimaal.

Beauty contest

Hetzelfde geldt voor de keuzeprocedure bij institutionele beleggers van fondsbeheerders.

Het draait meestal uit op een beauty contest tussen een aantal favorieten die een goed trackrecord hebben of een goed verhaal.

Maar écht veel verschillen doen ze meestal niet. Het resultaat is dat beleggingsportefeuilles veel op elkaar lijken. Innovaties worden gemeden. Een beetje meer differentiatie zou welkom zijn.

 

Lees ook: Oude IT, de nachtmerrie van banken

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie