Nieuws

Duurzame ETF's blijven ongekend populair

Ondanks een negatief rendement, stroomde in december ruim 600 miljoen dollar in ESG-ETF's. De iShares MSCI USA SRI ETF was het meest succesvol.

Dit blijkt uit cijfers van researchbureau ETFGI. In totaal bedroeg de netto-instroom in duurzame ETF's in december 679 miljoen dollar. De twintig meest succesvolle fondsen lieten overigens een gezamenlijke instroom zien van 732 miljoen dollar.

De iShares MSCI USA SRI ETF was met een instroom van 158 miljoen dollar in december het meest succesvol.

ESG-ETF's zijn ongekend populair. Tussen 2009 en 2015 schommelde het totale belegde vermogen rond vijf miljard dollar. Sindsdien is dat sterk gestegen tot bijna 23 miljard dollar aan het eind van vorig jaar.

Minder belegd vermogen

December bleek echter een moeilijke maand voor deze ETF's. Ondanks instroom van nieuw geld daalde het totale belegde vermogen van 23,22 miljard dollar naar 22,47 miljard dollar aan het eind van het jaar.

Niet alleen december was trouwens problematisch. Over heel 2018 nam het belegde vermogen in deze beleggingsproducten nog wel met ruim vijf miljard dollar toe, maar dat was niet te danken aan de beleggingsresultaten. De totale instroom bedroeg meer dan 7,6 miljard dollar.

Amerikaanse beleggingen hadden in 2018 een negatief rendement van 4,38% (S&P 500). De rest van de wereld presteerde met een negatief rendement van 13,21% aanzienlijk slechter. ETFGI geeft geen beleggingsresultaten voor de afzonderlijke ESG-ETF’s of voor de ESG-fondsen in het algemeen.

iShares voert lijst aan

Het tegenvallende rendement was geen beletsel voor aanbieders om nieuwe ESG-ETF's te introduceren. In 2018 boden 27 aanbieders totaal 70 nieuwe ESF ETF’s aan. Daarmee is het totale aantal ETF’s met een ESG-kenmerk uitgekomen op 208.

ETFGI heeft een overzicht gemaakt van de meest succesvolle fondsen in december. Deze lijst van twintig fondsen wordt aangevoerd door vijf iShares ETF’s. Het gaat om fondsen die zich richten op de Verenigde Staten, Europa en op opkomende markten.

Daarnaast heeft iShares een succesvolle ETF die zich richt op de categorie social en een die zich richt op ESG Optimized.  De vijf ETF’s samen waren goed voor een gezamenlijke instroom van 435 miljoen dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente