Nieuws

Comgest Europe Opportunities: Profiteren van structurele groeitrends

Comgest Growth Europe Opportunities, nieuwkomer in de IEXFonds 40, verslaat al jaren z'n benchmark. Wat verklaart dat succes? En, waar liggen tegenwoordig de Europese kansen? Portfoliomanager Eva Fornadi gaat er rustig voor zitten. "Als alles wordt verkocht, stappen wij in."

In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds zijn benchmark structureel weten te verslaan. Hoe? 

"We zijn ervan overtuigd dat de koersontwikkeling van een aandeel op de lange termijn altijd de onderliggende winstgroei van een aandeel volgt. De winsten van de bedrijven in de portefeuille groeien structureel harder dan die van de markt. Dat verklaart vooral waarom Comgest Growth Europe Opportunities het beter doet dan de markt," aldus Eva Fornadi (foto). 

"De winstgroei van de portefeuille fluctueert ook minder. Ook in lastige economische tijden moet er sprake zijn van stevige winstgroei. Dan kom je al snel uit bij bedrijven die profiteren van structurele groeitrends, en die vaak opereren in moeilijk toegankelijke markten."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

We hebben hier te maken met een typisch Comgestfonds?

"Niet echt. Zoals de naam van het fonds zegt, zijn we op zoek naar kansen. Een van de bijzonderheden van de strategie is dat we in grote en kleine bedrijven kunnen beleggen. Dat geeft flexibiliteit."

"Largecaps bieden kansen als de koers ten onrechte is gedaald. Bij kleinere bedrijven is er kans op outperformance als de markt hun potentie nog niet heeft opgemerkt.  De gemiddelde marketcap van de bedrijven in het fonds is nu twaalf miljard euro."

"Daarnaast is de beleggingshorizon korter dan bij andere Comgestfondsen. Die werken met een beleggingshorizon van vijf jaar en meer. Die van Comgest Growth Europe Opportunities ligt daarentegen tussen de drie en vijf jaar."


Eva Fornadi van Comgest

In de afgelopen vijf jaar boekte het fonds een rendement van iets minder dan 10% per jaar. Is dat ook in de toekomst haalbaar?

"Zeker is dat de markt ook de komende tijd last zal hebben van volatiliteit. Dat kan zich tegen het fondsrendement keren. Ook de keuze om voor bedrijven te gaan die niet cyclisch zijn, kan tijdelijk het rendement onder druk zetten. Het fonds is bijvoorbeeld niet belegd in banken en mijnbouwers."

"Maar de verwachte winstgroei van de portefeuille voor 2019, en de vier jaren erna, bedraagt 15% per jaar, dus rendementen uit het verleden zouden niet onhaalbaar moeten zijn. Het grootste risico is dat bedrijven hun winstbeloftes niet nakomen. Dat is een belangrijke reden waarom wij het management van de bedrijven in de portefeuille vaak zien. Wij willen niet overvallen worden door nare verrassingen."

Wat zijn trends die het fondsrendement in de toekomst moeten stuwen?

"Als stockpickers werken wij niet met thema's. Maar binnen de portefeuille is een aantal trends aan te wijzen dat voor structurele winstgroei moet zorgen. Een van deze trends is vergrijzing. Dat is de reden waarom het fonds een vrij sterke exposure heeft naar gezondheidsbedrijven, zoals bijvoorbeeld Sartorius Stedim Biotech en Lonza."

"Een andere trend is digitalisering. Mensen willen efficiënt omgaan met hun tijd, alles overal kunnen doen. E-commerce-bedrijven spelen daar handig op in. Maar softwarebedrijven kunnen ook banken en assetmanagers helpen op een kostenefficiënte manier om te gaan met nieuwe strengere regelgeving, zoals SimCorp bijvoorbeeld doet."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De meeste beleggingshuizen zijn niet erg positief over de kansen van Europese aandelen.

"Er zijn inderdaad genoeg redenen te bedenken om te somberen. De wereldwijde en Europese economie zijn aan het vertragen. Er heerst grote onzekerheid. Gaan we richting een recessie? Gaat de Fed verder met verkrappen? Wat doet de ECB? Daar bovenop komen de politieke problemen:  Italië, Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China, dat Europa hard kan raken."

"Al deze problemen kwamen in 2018 naar boven drijven. Het fonds heeft daar in eerste instantie van geprofiteerd, doordat beleggers op zoek gingen naar kwaliteit. Aan het einde van het jaar gingen echter alle koersen omlaag. De koers-winstverhouding van het fonds daalde van 21 naar negentien, waardoor het fonds nu aantrekkelijk is gewaardeerd. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. De sell-off in december was zwaar overtrokken."

"Voor 2019 rekenen wij op meer volatiliteit zonder dat we met een recessie te maken krijgen. Voor stockpickers, zoals wij, is volatiliteit alleen maar gunstig. Als alles wordt verkocht, stappen wij in. De groeitrends in de portefeuille gaan ook verder als het economisch minder wordt. Het kan dus nog een mooi jaar worden."

Lees ook de verhalen over andere nieuwkomers in de IEXFonds 40:


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus