Nieuws

Junk bonds zeer in trek

High yield-obligaties zijn dit jaar erg populair. De vraag is of het feestje kan voortduren.

Hoogrentende obligaties hebben een flitsende start van het jaar achter de rug. De beleggingscategorie presteert beter dan andere obligatiecategorieën, zo schrijft James Picerno op The Capital Spectator.

ETF’s met obligaties van bedrijven met een risicovollere kredietstatus renderen vooralsnog 4%. Alle obligaties samen presteren licht positief. De resultaten zijn gebaseerd op de prestaties van diverse ETF’s.

Zo laat de SPDR Bloomberg High Yield Bond een rendement zien van 4%, in de periode tot 23 januari. De iShares 0-5 Year High Yield Corp Bond ETF heeft voor dezelfde periode een rendement van 3%.

Amerikaanse staatsobligaties presteren allemaal negatief in de vergelijkbare periode. Hoe langer de looptijd van de obligatie, hoe slechter het rendement.

Normaal verschijnsel

Staatsobligaties met een looptijd van meer dan twintig jaar hebben een rendement van bijna -1%. Kortetermijnstaatsobligaties presteren net iets minder dan 0%. De goede prestaties voor junk bonds volgen op een dramatische maand december.

Volgens Michael Anderson, Head of US Credit Strategies van Citigroup, is een opleving van de markt historisch gezien een normaal verschijnsel. Hij wijst op de fragiliteit van de markt voor high yield-obligaties.

De terugval in december is volgens hem een bewijs voor de kwetsbaarheid van de markt. Er zijn andere verklaringen voor de goede prestaties van high yield-obligaties in de eerste weken van dit jaar.

Vaart lijkt eruit

Als gevolg van de koersval in december oogt het rendement inmiddels aantrekkelijk. Het rendementsverschil met reguliere overheidsobligaties sprong begin deze maand omhoog naar 5,44 procentpunten.

Dat was de hoogste marge sinds medio 2016 en een aanzienlijke stijging ten opzichte van het verschil van 3,14 procentpunt begin oktober. Het verschil is in de afgelopen weken echter weer gedaald.

Eind vorige week was sprake van een rendementsverschil van 4,39 procentpunt. Hoewel het rendement voor de afgelopen weken als geheel aantrekkelijk is, en de hoogrentende obligaties als productgroep beter presteren dan andere obligaties, lijkt de vaart er een beetje uit.

Staatsobligaties minder aantrekkelijk

De belangrijkste vraag voor Picerno is of high yield-obligaties de goede prestaties van de afgelopen weken weten te evenaren. Veel hangt volgens Picerno af van het Fed-beleid.

Het zou ogenschijnlijk aantrekkelijk zijn als het stelsel van Amerikaanse centrale banken zou besluiten om de geplande renteverhogingen te vertragen of uit te stellen. De problemen rondom de gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten zou daar een aanleiding voor kunnen zijn.

Met een vertraging van renteverhogingen worden staatsobligaties immers minder aantrekkelijk. Maar het betekent ook dat er twijfel bestaat over de economische groei in de Verenigde Staten. En dat maakt high yield-obligaties kwetsbaarder. Volgens Picerno is er geen eenduidig antwoord.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement