Nieuws

Beleggers lijden aan skeuomorfisme

Beleggers lijden volgens vermogensbeheerder Mullooly aan skeuormorfisme. Dat is geen enge ziekte, maar een te grote hang naar het verleden.

Een klik-klakgeluid als u met uw mobieltje een foto maakt, een elektrische auto met gierende motoren, of een email-app met als icoon een ouderwetse brief. Het zijn allemaal vormen van zogenoemde "skeuomorfismes, of zoals Wikipedia het noemt: een onterwerpstijl waarin voorwerpen een ander materiaal of vorm nabootsen zonder dat dit door hun functie wordt gerechtvaardigd.”

Het zijn met andere woorden ontwerpen zonder praktisch nut. Ze dienen alleen de nostalgie. Zelfs auto’s met verbrandingsmoren maken tegenwoordig gebruik van kunstmatig motorengeluid omdat ze anders zo stil zijn.

De wereld barst van de voorbeelden, zegt Brendan Mullooly van de gelijknamige vermogensbeheerder, vooral de laatste jaren met de opkomst van sociale media en kunstmatige intelligentie. En helaas speelt skeuomorfisme ook in het portefeuillebeheer een belangrijke rol.

Oude fondsen te lang vasthouden

Volgens Mullooly zijn beleggers geneigd te lang vast te houden aan trends uit het verleden. Hij geeft zelf weinig voorbeelden, maar ze zijn niet moeilijk te verzinnen.

Denk bijvoorbeeld aan ouderwetse winkelbedrijven op straat terwijl online de strijd allang gewonnen heeft, of postbedrijven terwijl er geen hond meer is die een brief verstuurd.

In de toekomst zou je ook nog kunnen denken aan producenten van auto’s met verbrandingsmotor, terwijl elektrisch een steeds groter marktaandeel krijgt. Of oliebedrijven in een wereld van bio-plastics, windenergie en zonnepanelen.

Mullooly adviseert zijn klanten hun portefeuilles daarom constant tegen het licht te houden van de realiteit van vandaag en niet gisteren. “Het gevaar van skeuomorfe portefeuilles is dat ze een zekere mate van diversificatie suggereren. Deze diversificatie is echter net zo reëel als het motorengeluid van een Ford F-150 uit 2018.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus