Nieuws

Laat u niet verleiden door bubbels

Veel beleggers laten zich door trends meezuigen en kopen en verkopen op precies het verkeerde moment. Een historisch overzichtje van de laatste 25 jaar.

Op welk rendement mag een belegger rekenen? Vooral bij sectoren die hot zijn, hebben beleggers volgens Charlie Bilello van vermogensbeheerder Creative Planning vaak overdreven verwachtingen.

“Hoe extremer de resultaten de laatste paar jaar, hoe hoger de verwachtingen van beleggers en hoe groter de kans dat zij op het slechtst denkbare moment denken dat rendementen uit het verleden een garantie bieden voor de toekomst.” Alleen de laatste kwart eeuw barst het al van de voorbeelden:

1. De internetluchtbel

Tussen 1995 en 2000 steeg de Nasdaq 100 met 817%, of 55% per jaar. Het waren de jaren van de New Economy en een nieuwe mythe dat internetbedrijven de economie sneller zouden laten groeien bij een lage inflatie.

Wat gebeurde er de volgende vijf jaar? De Nasdaq verloor 56%, een verlies van 15% per jaar. 

2. De huizenbubbel

Europa, de VS en Azië hebben heel wat huizenbubbels meegemaakt. Een van de ergste was Miami van 2002 tot en met 2007. Huiseigenaren konden gemiddeld 17% per jaar over die periode bijschrijven. In totaal 126%. De markt bloeide overal in de VS, maar Zuid-Florida, met zijn lekkere klimaat, was exceptioneel.

Tot de val van Lehman Brothers de zwakte van de hypotheekmarkt blootlegde en er een einde aan het sprookje kwam. De vijf jaar erna kelderden de prijzen met 50%

3. Olie

Tussen eind 2003 en medio 2008 schoot de olieprijs met 335% omhoog. De prijs voor een vat WTI-olie bedroeg 140 dollar, bijna het dubbele van nu.

Het idee erachter was dat de olieproductie aan zijn maximum zat, terwijl de wereldwijde vraag steeg. In de vijf jaar erna brak er een recessie uit en de Amerikanen voerden hun olieproductie hard op. Het gevolg was een aanbodoverschot en kelderende prijzen.

4. Goldrush

De door Lehman veroorzaakte kredietcrisis kende niet alleen verliezers. De goudprijs profiteerde. Tussen 2006 en 2011 steeg de prijs met 192%, ofwel 24% per jaar.

Maar het bleek onhoudbaar en speculatief. De volgende vijf jaar bedroeg het verlies 28%. Het zou duren tot 2020 (corona) voor de goudprijs een nieuw record aantikte.

5. Groeiaandelen

Big tech, small tech: Alles wat maar iets te maken had met internet, onlinehandel en thuiswerken schoot omhoog in het eerste coronajaar. Maar ook de paar jaar daarvoor waren niet slecht, mede dankzij de lage rente. Het beste voorbeeld is de ETF ARK Innovation. Tussen januari 2016 en januari 2021 won dit investeringsfonds 779%. Tijdens corona stroomde er elke week miljarden naar CEO Cathie Wood.

De laatkomers kwamen van een oude kermis thuis. Er zijn nog geen vijf jaar voorbij, maar sindsdien staat het fonds op een verlies van ongeveer 70%. De koers is terug op het niveau van 2017.

Behavior gap

Bilello ziet telkens hetzelfde patroon. Beleggers raken in de ban van een trend en gaan er ten onrechte vanuit dat die trend zich doorzet in de toekomst, met een bloedbad tot gevolg.

Bijna alle beleggers leiden aan een kwaal, ook wel bekend als de “behavior gap”. Ze volgen een trend die al een tijd bezig is. Hoe later een belegger instapt, hoe gevaarlijker het is. Het rendement lijdt er bijna altijd onder. Bilello ziet beleggers door de bahavior gap vaak achterblijven bij de index.

Het trieste is dat het meestal de kleine particulieren zijn die als laatste instappen en het meeste geld verliezen. 

Lessen

Bilello's belangrijkste advies is om helemaal weg te blijven van trends, hoe aanlokkelijk ze ook zijn.

Het tweede advies is "blijf met beide benen op de grond" en houd vast aan het plan voor de lange termijn. Hoe dat plan er precies uitziet, is per persoon verschillend. Maar in principe komt het altijd neer op een uitgebalanceerde portefeuille met aandelen en obligaties, verschillende sectoren, regio’s en strategieën. Tijdelijke ups en downs in de markt spelen als het goed is geen rol. Emotionele beslissingen uit angst of hebzucht worden op die manier zoveel mogelijk voorkomen.

Tenslotte adviseert Bilello beleggers om bij elke nieuwe holding een aantal vragen te stellen. De belangrijkste is: Wat draagt deze holding bij aan mijn doelstellingen op de lange termijn?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie