Nieuws

Underperformance hedgefondsen is juist teken van performance

Hedgefondsen hebben als belangrijkste taak rijkdom te beschermen. Wat dat betreft is het helemaal niet erg dat ze het de laatste jaren slechter deden dan aandelen. Zo lang ze maar goed presteren als de beurs crasht.

Hedgefondsen zijn de laatste jaren zwaar bekritiseerd vanwege hun hoge kosten en lage rendementen. Volgens een blog van RCM Alternatives is de kritiek deels terecht. De rendementen zijn de laatste jaren, vergeleken met aandelen, zonder meer laag. Extreem laag zelfs. Daar is op zich ook weer niet heel veel mis mee, want het is ook de taak van hedgefondsen om te scoren als de beurzen naar beneden kukelen.

Een hedgefondsbelegging werkt, als het goed is, als een verzekering tegen een beurscrash. Het is de ultieme veilige haven. Als de aandelenkoersen tien jaar achtereen stijgen zonder veel tussentijdse correcties is het voor hedgefondsen lastig om de markt te verslaan.

Rendementen laatste 10 jaar gekelderd

Hoe slecht hedgefondsen het de laatste 10 jaar gedaan hebben blijkt uit cijfers van Bloomberg. Die laten allereerst zien dat hedgefondsen het in de periode 1990 tot 2008 veel beter deden dan aandelen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vanaf 2009 werd het anders. Sindsdien blijven hedgefondsen zwaar achter. Ze leveren niet veel meer op dan obligaties.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Concreet bedroeg de underperformance in de periode 2009-2018 -200% tegenover Amerikaanse aandelen, terwijl er een outperformance van 400% was in de periode 1990 en 2008.

Aantal hedgefondsen gegroeid

Wat is er veranderd? Een deel van het verschil valt te verklaren door veranderingen in de hedgefonds-industrie zelf, die Barry Ritholz onlangs voor Bloomberg op een rijtje zette.

Centraal daarbij staat het argument van verwatering. Er zijn nu 11.000 hedgefondsen tegenover 1000 in 1990. Dat heeft gezorgd voor grotere concurrentie om de beste talenten in de industrie. Die talenten hebben vaak ook nog eens dezelfde ideeën waardoor de rendementen lager zijn. En door de steeds grotere omvang van hedgefondsen zijn ze voorzichtiger geworden dan tijdens de glanzende cowboyjaren voor de eeuwwisseling.

Rijkdom beschermen

RCM Alternatives ontkent deze problemen niet. Maar er is een andere oorzaak waarom ze de boot hebben gemist tijdens de langste aandelenrally ooit, en dat is risicobeheersing. Op basis van de genomen risico's vallen de rendementen volgens RCM Alternatives eerder mee dan tegen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De gedachte dat hedgefondsen high-risk fondsen zijn, kan dus de prullenbak in. Of zoals RCM zegt:

“Er zijn talloze redenen waarom hedgefondsen op relatieve basis minder goed presteren op de aandelenmarkt. Maar misschien wel de belangrijkste reden is dat dit wordt verlangd pensioenfondsen en family office voor wie zij miljarden dollars beheren. Zoals een directielid van een family office ooit zei: We willen rijk blijven, niet rijk worden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus