Nieuws
Tekort aan vastrentende smart bèta-ETF’s
Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers willen meer investeren in smart bèta obligatie-ETF's, maar de producten zijn er niet door onvoldoende expertise bij ETF-aanbieders.
In de wereld van het vermogensbeheer is de opkomst van ETF’s aan weinigen voorbijgegaan. Uit een onderzoek van het Edhec Risk Institut blijkt dat er inmiddels nog maar 8% van de Europese institutionele beleggers géén ETF’s bezit.
Maar daarmee is de honger naar ETF’s nog lang niet gestild. Vooral op het gebied van smart bèta-ETF’s is de vraag naar nieuwe producten groot. Alleen zijn die producten niet altijd te krijgen.
Smart bèta
Smart bèta-ETF’s zijn een soort mix tussen een klassieke ETF, die een index heel precies volgt, en een actief fonds dat met stockpicking juist probeert af te wijken van de markt. De smart-ETF volgt de index nog wel in grote lijnen, alleen wordt er gespeeld met de marktweging.
Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een ETF die de MSCI World-index volgt maar dan zonder onethische beleggingen zoals wapenhandelaars, tabaksproducenten en dergelijke.
Andere voorbeelden zijn ETF's met extra nadruk op aandelen, die laag zijn gewaardeerd of veel dividend uitkeren. En zo zijn er talloze smart bèta-ETF’s op de markt, die werken met bepaalde factoren zoals value, volatiliteit, momentum etc.
Slimme obligatie-indices
Uit het onderzoek van Edhec blijkt dat institutionele partijen nu vooral behoefte hebben aan smart bèta-ETF’s die zich richten op de obligatiemarkt. Helaas blijkt de vraag groter dan het aanbod.
Edhec: “De door ons ondervraagde beleggers tonen significante interesse voor smartbeta-ETF’s voor de obligatiemarkt, en zijn van plan hun investering daarin te verhogen. Handicap is alleen dat zij vinden dat er onvoldoende onderzoek op dit gebied gedaan wordt.”