Tekort aan vastrentende smart bèta-ETF’s Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers willen meer investeren in smart bèta obligatie-ETF's, maar de producten zijn er niet door onvoldoende expertise bij ETF-aanbieders. 24 september 2018 08:45 • Door IEXProfs Redactie In de wereld van het vermogensbeheer is de opkomst van ETF’s aan weinigen voorbijgegaan. Uit een onderzoek van het Edhec Risk Institut blijkt dat er inmiddels nog maar 8% van de Europese institutionele beleggers géén ETF’s bezit. Maar daarmee is de honger naar ETF’s nog lang niet gestild. Vooral op het gebied van smart bèta-ETF’s is de vraag naar nieuwe producten groot. Alleen zijn die producten niet altijd te krijgen. Smart bèta Smart bèta-ETF’s zijn een soort mix tussen een klassieke ETF, die een index heel precies volgt, en een actief fonds dat met stockpicking juist probeert af te wijken van de markt. De smart-ETF volgt de index nog wel in grote lijnen, alleen wordt er gespeeld met de marktweging. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een ETF die de MSCI World-index volgt maar dan zonder onethische beleggingen zoals wapenhandelaars, tabaksproducenten en dergelijke. Andere voorbeelden zijn ETF's met extra nadruk op aandelen, die laag zijn gewaardeerd of veel dividend uitkeren. En zo zijn er talloze smart bèta-ETF’s op de markt, die werken met bepaalde factoren zoals value, volatiliteit, momentum etc. Slimme obligatie-indices Uit het onderzoek van Edhec blijkt dat institutionele partijen nu vooral behoefte hebben aan smart bèta-ETF’s die zich richten op de obligatiemarkt. Helaas blijkt de vraag groter dan het aanbod. Edhec: “De door ons ondervraagde beleggers tonen significante interesse voor smartbeta-ETF’s voor de obligatiemarkt, en zijn van plan hun investering daarin te verhogen. Handicap is alleen dat zij vinden dat er onvoldoende onderzoek op dit gebied gedaan wordt.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.