Nieuws

NN IP herstructureert fondsenaanbod

Het fondsenaanbod van NN IP gaat flink op de schop. NN IP zal zich volgens Morningstar alleen nog maar toeleggen op obligaties, multi-asset en twee gespecialiseerde aandelenstrategieën: Europese aandelen en ESG/impact beleggen.

NN IP heeft volgens Morningstar besloten de beleggingsorganisatie grondig te verbouwen. Redenen van de verbouwing zijn dalende vergoedingen "en het alsmaar groeiende marktaandeel van passieve beleggingsproducten, gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen in data-gedreven research en technologie."

CIO Valentijn van Nieuwenhuijzen vertelde Morningstar dat NN IP zijn beleggingsorganisatie en kerncompetenties tegen het licht heeft gehouden om die gebieden te identificeren waarvan het fondshuis gelooft dat het de meeste waarde voor klanten kan toevoegen.

Het fondshuis legt vanwege de hevige concurrentie van passieve alternatieven de lat voor zijn actief beheerde fondsen hoger, schrijft Morningstar.

Kerncompetenties

NN IP komt met een geconcentreerder aanbod, dat wordt opgebouwd rond vijf kerncompetenties. Morningstar: "Daarnaast wil het bedrijf een cultuur van innovatie en diversiteit van gedachten bevorderen, en wil het inspelen op technologische ontwikkelingen die zijn onderzoekscapaciteiten verder kunnen versterken, bijvoorbeeld door te investeren in data-gedreven research, kunstmatige intelligentie en door te profiteren van niet-traditionele alfa bronnen zoals duurzaamheid en gedragsrisicopremies."

Waar gaat NN IP zich op toeleggen? Obligaties en multi-asset blijven kerncompetentie. De nieuwe koers heeft vooral grote gevolgen voor de aandelenfondsen van NN IP.

Morningstar: "Het fondshuis heeft Europese aandelen en ESG/impact beleggen aangewezen als de twee kerncompetenties binnen aandelen, die worden beheerd door het Specialised Equity team. Dat betekent dat NN IP de overige bestaande aandelenstrategieën heroverweegt."

NN IP zal volgens Morningstar in september meer duidelijkheid geven over de plannen. "Voor één strategie is al wel een strategische keuze gemaakt: de vastgoedfondsen zullen niet in hun huidige vorm worden voortgezet. Dat betekent dat beheerders Michael Lipsch en Andrej Antonijevic NN IP per 30 juni aanstaande zullen verlaten. "

Slimme zet?

Volgens Morningstar is de reorganisatie van NN IP verstandig. "Het fondshuis voert momenteel een breed aanbod aan fondsen, met wisselend succes. Al eerder heeft Morningstar aangegeven dat een rationalisatie van het productenaanbod, waarbij het fondshuis zich concentreert op de gebieden waar zijn kracht ligt, welkom zou zijn. Naar onze mening is dit binnen core fixed income, high yield, EMD, multi-assets, real estate en duurzame aandelen."

Volgens Morningstar biedt de nieuwe koers perspectief op een verbetering van de succesratio’s van de door NN IP aangeboden fondsen. Maar zo waarschuwt de fondsenanalist ook: "Tegelijkertijd staat het bedrijf mogelijk voor een turbulente periode, omdat deze ingrijpende maatregelen de betrokken werknemers kunnen verontrusten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?