Nieuws

Wie wil vieze Nederlandse staatsobligaties?

Institutionele beleggers zullen in de toekomst steeds meer rekening houden met de CO2-impact van hun beleggingen. Oostenrijkse staatsobligaties hebben dan een flink streepje voor op Nederlands schuldpapier.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor beleggers. Bedrijven die zich niet houden aan bepaalde codes voor fatsoenlijk bestuur, sociale verantwoordelijkheid en milieuvriendelijkheid (ESG) komen steeds vaker op zwarte lijsten te staan, wat voor de obligaties en aandelen van deze bedrijven vaak een discount betekent.

Maar hoe zit dat eigenlijk met landen? Een dictatuur zal bij een beetje ESG-beleggers direct afvallen, net zoals dat geldt voor een land dat onzorgvuldig met zijn grondstoffen omspringt, of grote hoeveelheden CO2 uitstoot.

Nederland onderaan, Oostenrijk de beste

Vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft nu een poging gewaagd te onderzoeken hoe West-Europese EU-landen zich tot elkaar verhouden op basis van hun CO2-voetafdruk. Nederland en Portugal blijken de zwakste broeders te zijn. Oostenrijk en Frankrijk komen relatief goed uit de bus.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Frankrijk daarbij profiteert van de grote aantal kerncentrales in dit land. Oostenrijk doet het daarentegen goed puur en alleen vanwege de grote hoeveelheid groene (waterkracht)stroom. 

Volgens Eline ten Bosch van Achmea is de methode die Achmea nu gebruikt heeft nog niet perfect. De komende jaren zullen worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen. En dat is belangrijk, want dat ook staatsobligaties in de toekomst steeds vaker aan ESG-criteria zullen worden getoetst staat vast.

Platform Carbon Accounting Financials

Achmea werkt daarbij niet alleen. Twaalf Nederlandse banken, verzekeraars, fondsbeheerders en pensioenuitvoerders werken samen aan de beste methodiek om de CO2-impact van hun beleggingen en financieringen te meten.

Dat gebeurt binnen het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF). Doel is uiteraard de vermindering van de CO2-uitstoot. Andere PCAF-leden naast Achmea Investment Management zijn ABN AMRO, ASN Bank, Triodos Bank en de Volksbank, pensioenfondsen PMT en PME, vermogensbeheerders ACTIAM, APG, MN en PGGM en ontwikkelingsbank FMO.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen