Nieuws

PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Private equity heeft volgens Achmea IM veel te bieden aan beleggers die naast een mooi rendement een positieve bijdrage willen leveren aan een betere wereld.

Private equity (PE) is volgens Achmea Investment Management uitstekend geschikt voor beleggingen die een positieve maatschappelijke impact beogen. Een van de grote voordelen van PE is dat investeerders een relatief grote invloed kunnen hebben op het bedrijfsbeleid, groter in ieder geval dan bij beursgenoteerde bedrijven. 

Niet alle vormen van impact zijn even geschikt. Voor sommige duurzame of sociale thema’s zijn er maar een beperkt aantal aantrekkelijke investeringen beschikbaar. In dat geval zijn de risico’s waarschijnlijk te groot, want spreiding is bij impactbeleggen belangrijk.

PE is volgens Achmea vooral geschikt voor de thema’s klimaatverandering en duurzame energie, welzijn en gezondheid, circulaire economie, sociale inclusie en voedsel- en waterzekerheid. Dat staat in het deze maand verschenen rapport Impact beleggen met private equity.

Startup of volwassen bedrijf?

Achmea maakt onderscheid tussen drie groepen van investeringen: private capital (in jonge veelbelovende bedrijven), growth equity (in wat oudere bedrijven die snel groeien en daar kapitaal voor nodig hebben) en buyouts (overnames van volwassen bedrijven, soms wel en soms niet met een beursnotering).

De voorkeur van Achmea gaat uit naar de tweede en derde groep omdat de risico-rendementskarakteristieken daar gunstiger zijn.

Investeringen in jonge bedrijven en startups zijn per definitie riskanter, terwijl het verwachte rendement de laatste jaren tegenviel. Dat had te maken met de grote onderlinge concurrentie tussen investeerders. Er was gewoon veel kapitaal op zoek naar een rendement boven wat er op de beurs en obligatiemarkt te verdienen viel aan rente en dividend. 

Veel kapitaal

Dat de vraag naar impactbeleggingen sterk is gestegen, blijkt uit de cijfers. Het Global Impact Investing Network (GIIN) schatte de omvang van de wereldwijde impactbeleggingen vorig jaar op 1.200 miljard dollar. Dat is een veelvoud van voor corona. Een groot deel van dat kapitaal komt van PE-beleggers.

Balans tussen rendement en impact

Een van de grote uitdagingen van impactbeleggen is het vinden van een goede balans tussen rendement en impact.

Bij Achmea geldt voor elke PE-belegging (impact of niet) een doelstelling van 3% net-of-fee excesrendement boven aandelen uit ontwikkelde landen. Dat klinkt misschien als veel, maar het is absoluut nodig om te vergoeden voor de extra risico's en het gebrek aan liquiditeit. Een PE-belegging kan immers niet zoals aandelen op elk moment van de dag worden verkocht.

Het is verder van belang om te bewijzen dat een impactbelegging ook echt impact heeft. Greenwashing moet worden voorkomen. Het meten van impact is een kunst apart, met een belangrijke randvoorwarde. Meten is weten, maar meten kost ook geld en kan de rendementsdoelstellingen verlagen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen