Nieuws

Dollar krijgt boost door Fed-voorzitter Powell

De nieuwe Fed-president Jerome Powell hint op meerdere renteverhogingen 2018. Dat is goed nieuws voor de dollar en slecht nieuws voor aandelenbeleggers.

De nieuwe voorzitter van de Federal Reserve heeft bij zijn eerste optreden voor de Amerikaanse bankcommissie de dollar een boost gegeven en bij aandelenbeleggers gezorgd voor een lichte teleurstelling. 

Jerome Powell was positiever dan verwacht over de economische ontwikkelingen in de VS. Hij maakte bovendien duidelijk dat het rentebeleid in zijn ogen abnormaal ruim is, waaraan hij overigens wel gelijk toevoegde geen grote beleidsveranderingen te willen doorvoeren tegenover dat van zijn voorganger Janet Yellen.

Vier renteverhogingen

Analisten die uitgaan van vier renteverhogingen dit jaar zagen zich door de woorden van Powell bevestigd. Voor aandelenbeleggers zou dat negatieve uitwerkingen kunnen hebben. De Amerikaanse dollar kan er van de andere kant van profiteren, omdat een hogere rente meer geld aantrekt.

De dollar beleefde mede door Powell’s opmerkingen de beste maand sinds meer dan een jaar, met een plus van bijna 2% tegenover een mandje van belangrijke valuta.

Toch waarschuwen analisten voor te vroege euforie over de dollar, daarvoor is de neerwaartse trend te sterk. Zo heeft de dollar de laatste twaalf maanden 11% ingeleverd tegenover hetzelfde valutamandje.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?