Nieuws

Markt worstelt met richting goud

Goud zit in het verdomhoekje na het besluit van de Fed om de rente in een behoorlijk tempo te verhogen. Maar de goudbulls laten zich niet zomaar verjagen.

De goudprijs zit de laatste dagen in het slop. Gisteren dook het edelmetaal voor het eerst in september onder de 1300 dollar per ounce.

Reden was de aankondiging van de Federal Reserve afgelopen woensdag dat ze de rente met een flink tempo wil verhogen en bovendien een begin wil maken met de afbouw van de enorme hoeveelheden obligaties op de balans.

Voor goud is dat meestal een negatief signaal omdat het duidt op een sterke economie en een sterke dollar, beiden slecht voor goud.

5% goud

Maar lang niet iedereen is zo zeker van die sterke economie. David Coombs van Rathbone Multi-Asset Strategic Growth Portfolio vertelt tegen Citywire dat hij nu juist positief is over de vooruitzichten van goud.

De fondsmanager van het 352.16 miljoen euro grote fonds verkocht in 2011 al zijn goudbeleggingen omdat het als hedge (de grootste crisis was voorbij) toen geen zin meer had. Je kon veel beter gewoon vol in aandelen stappen. 

Maar nu hij is voorzichtig begonnen weer begonnen met het opbouwen van een positie. Hij zit nu op 1,5% goud-ETF's in de portefeuille. Het doel is 5%. Het geld komt uit de grote cashpositie die hij aanhoudt (15%).

Niet de enige

Zijn voorkeur voor goud op dit moment heeft in de eerste plaats te maken met zijn vrees over de Britse economie die volgens hem makkelijk in een recessie kan glijden.

Maar ook de rest van de wereldeconomie, inclusief de Amerikaanse, is volgens hem minder robuust dan de Fed denkt. Coombs denkt dat het niet lang duurt voor de economie begint te haperen, wat slecht is voor aandelen en goed voor goud.

Coombs staat niet alleen. Trey Reik, strateeg bij Sprott Asset Management, zei gisteren bijvoorbeeld tegenover Marketwatch dat ook hij gelooft in een vertraging van de wereldeconomie. In dat geval is goud een goede hedge tegen marktturbulentie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?