Nieuws

Londense pronkkantoren in trek

Na het Brexit-referendum leek de Londense vastgoedmarkt in problemen te komen. Dat geldt niet voor de superwolkenkrabbers.

In The Economist wordt stilgestaan bij de verkoop van de Walky Talky, een van de nieuwere wolkenkrabbers in The City, het financiële centrum van de stad. Dat gebouw werd afgelopen week gekocht door Lee Kum Kee, een Hongkongs bedrijf dat oestersaus produceert.

De fabrikant telde 1,3 miljard pond neer voor het gebouw, de hoogste prijs ooit voor een Brits kantoor. Lee Kum Kee schaart zich in een lange rij van buitenlandse vastgoedmagnaten, bedrijven en beleggers die de afgelopen jaren de meest in het oog springende Londense wolkenkrabbers opkochten.

Canary Wharf, een kantorenwijk in het oude havengebied, werd ontwikkeld door Canadezen en is nu in handen van een consortium van het Canadese Brookfield en Qatar. Dat laatste land is ook voor 95% eigenaar van The Shard, met 306 meter het hoogste gebouw van Londen.

Allemaal bijnamen

Londense wolkenkrabbers krijgen steevast een bijnaam. The Gherkin is in handen van de Braziliaan Joseph Saffra, terwijl de naastgelegen Cheesegrater – de kaasrasp – enkele maanden geleden gekocht werd door CC Land uit Hongkong.

Volgens The Economist is de belangstelling opmerkelijk. Een jaar geleden, na de uitslag van het referendum, moest de handel in diverse lokale vastgoedfondsen worden gestaakt. Er was geen vraag meer na als gevolg van de onzekerheid over de economische toekomst van het land.

De belangrijkste verandering sinds het referendum is dat het pond met ongeveer 15% in waarde is gedaald. Dat heeft tot gevolg dat investeringen op dit moment relatief goedkoop zijn. Of, beter gezegd, relatief goedkoop lijken, zo schrijft The Economist.

Binnenlandse politiek risico

Veel banken verlaten Londen in ieder geval voor een deel en openen kantoren binnen de Europese Unie. Vooral Frankfurt is populair. Maar de grootste bedreiging komt volgens The Economist van de binnenlandse politiek.

Oppositiepartij Labour wint nog altijd aan kracht. Het is niet langer uitgesloten dat de door de ultralinkse Jeremy Corbyn geleide partij op termijn een regering kan vormen.

De hogere belastingen voor bedrijven en hogere inkomensgroepen schrikken mogelijke investeerders wellicht af.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?