Nieuws

Wie zijn de VW's en Ferrari's van het vermogensbeheer?

Vermogensbeheer staat aan de vooravond van een grote herstructurering vergelijkbaar met de auto-industrie in de vorige eeuw.

De winstmarges in de vermogensindustrie staan onder druk. Volgens columnist Mark Gilbert van Bloomberg is de schifting begonnen. Over een aantal jaren wordt de markt gedomineerd door een paar grote partijen en een aantal kleine nichespelers.

Het is vergelijkbaar met de auto-industrie waar je aan de ene kant grote massabedrijven hebt en een paar gespecialiseerde nichespelers. Alles er tussenin is gedoemd te verdwijnen.

Gilberts analyse sluit aan bij wat de Boston Consulting Group schreef deze week over de sector. Ook volgens BCG moeten vermogensbeheerders zich concentreren op hun melkkoeien en de dogs liquideren.

Dalende marges

Voor veel bedrijven is dit alleen niet zo makkelijk omdat ze door de dalende marges nauwelijks nog melkkoeien hebben. En dat heeft weer te maken met de opkomst van passieve beleggingsfondsen die voor vermogensbeheerders veel minder opleveren dan actief gemanagede fondsen.

BCG verwacht dat ETF’s en andere passieve beleggingsinstrumenten in 2021 goed zijn voor een marktaandeel van 20%, maar slechts 7% van de omzet. Dat is slecht nieuws voor de winstgevendheid.

Small and big is beautifull, alles er tussenin is niks

Vermogensbeheerders die niet tot de top behoren en ook geen uitgesproken specialiteit hebben, gaan volgens Gilbert ten onder. Een uitweg kan nog zijn opgaan in een groter geheel.

Het is vergelijkbaar met de pijnlijke herstructurering van de autoindustrie eind vorige eeuw, toen veel merken verdwenen of werden opgeslokt. De grote vraag is wie de Volkswagens, Toyota’s, GM’s en Ferrari's van morgen zijn, en wie de Studebakers, De Loreans en British Leylands.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente