Obligatiehandel niet klaar voor Mifid II Veel obligatiehandelaars en -beleggers zijn niet klaar voor de nieuwe marktregels die op 3 januari 2018 van kracht worden. Dat zal tot boetes en leiden en misschien verlies van vergunningen. 15 juni 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie De nieuwe regels voor de beurshandel komen in een rap tempo naderbij. Voor de aandelenhandel zal dat niet zoveel problemen opleveren, maar wel voor de obligatiehandel. Dat zegt Mifid-expert Bruno de Raveschoot in een gesprek met Citywire. "Mifid II is een enorm grote uitdaging voor de obligatiehandel. Er zijn heel veel nieuwe regels, zowel voor de buy als sell side. En wij denken dat de meeste mensen niet klaar zullen zijn als de regels van kracht worden." Geen uitstel Dat zal volgens De Raveschoot ongetwijfeld consequenties hebben, want een ding is zeker Mifid II is al een keer uitgesteld en een tweede uitstel is hoogst onwaarschijnlijk. Dat heeft Steven Maijoor, voorzitter van de Europese marktentoezichthouder Esma deze maand nog bevestigd. Mogelijke straffen voor vermogensbeheerders en brokers die zich niet houden aan de regels kunnen volgens De Raveschoot boetes zijn en in het uiterste geval het verlies van de vergunning. 3 januari 2018 De nieuwe Europese marktenwetgeving Mifid II zal op 3 januari 2018 van kracht worden. Het doel is de beurs eerlijker en transparanter te maken, beleggers meer bescherming te bieden en de handel efficiënter en voor de consument goedkoper te maken. De Raveschoot is zelf een groot voorstander van Mifid II. Natuurlijk betekenen meer regels ook meer bureaucratie. Zo is het voor de obligatiehandel bijvoorbeeld lastig dat niet elke obligatie een zogenoemde ISIN-code heeft. In de toekomst is dat verplicht. Lagere kosten Tegenover die bureaucratie staan echter ook grote voordelen. De belangrijkste is dat vermogensbeheerders in de toekomst van elke transactie moeten bekendmaken hoeveel deze gekost heeft, en bij welke broker de obligaties zijn gekocht. Deze transparantie zal er volgens De Raveschoot voor zorgen dat effectenmakelaars die teveel vragen, snel zullen verdwijnen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.