Nieuws

Het kan, hoge rendementen behalen met obligaties

Het Asgard Fixed Income Fund heeft zich met succes gespecialiseerd in arbitrage tussen obligaties met een hoge rating.

Hoge rendementen halen met Europese kwaliteitsobligaties. Het lijkt bij lage rentestanden een onmogelijke opgave. Toch kan het wel, zo blijkt uit een Bloomberg-artikel over het Asgard Fixed Income Fund, dat 2016 een rendement van 19% wist te behalen. 

De kern van de strategie van Asgard is Triple-A obligaties kopen op het moment dat ze een kleine premie bieden tegenover vergelijkbare obligaties uit bijvoorbeeld een ander land of sector. Als de spread is verdwenen worden de obligaties weer verkocht.

Het risico van dalende obligatiekoersen als gevolg van een gewijzigd rentebeleid van de ECB heeft Asgard met derivaten afgedekt. Een stijgende rente heeft dus geen negatieve gevolgen.

Het blijkt te werken, althans de afgelopen veertien jaar, want het fonds haalde een gemiddeld jaarrendement van 14%.

Grote hefboom

Er kleeft wel een nadeel aan de strategie. De winstmarges per transactie zijn klein. De winst moet dus komen uit de volumes en daarvoor moet Asgard heel veel geld lenen. Momenteel heeft het fonds een hefboom (leverage) van elf, en het is zelfs 25 geweest.

De favoriete obligaties van de voorbije jaren waren Scandinavische obligaties, met name Deense hypotheken. Maar volgens Asgard zit hier nu niet zoveel brood meer in vanwege – wat anders – een lagere spread.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus