Nieuws

Britse verkiezingen voor beleggers geen Mayday

Wat betekenen de vervroegde Britse verkiezingen voor beleggers? Beleggingshuizen waren er snel bij met hun commentaren.

De Britse premier Theresa May kondigde dinsdagochtend verrassend nieuwe parlementsverkiezingen aan op 8 juni. Wat betekenen deze vervroegde Britse verkiezingen voor beleggers, behalve dan dat de Europese politieke onrust nu nog groter is? Economen en strategen van Britse beleggingshuizen sloegen direct aan het analyseren. IEXProfs verzamelde een aantal reacties:

Chris Jeffrey, obligatiespecialist van Legal & General Investmenet Management (LGIM):
"De belangrijkste marktgevolgen van de aankomende Britse verkiezingen vinden plaats in de valutamarkt. Wij gingen ervan uit dat de pond zal aansterken en de aankondiging van May doet daar niets aan af. De appreciatie van de pond is puur het gevolg van het feit dat het Britse handelsoverschot krimpt. Een sterkere pond betekent een rem op Britse aandelen en inflatie. Het belang van deze verkiezingen moet niet worden overdreven. De aankomende verkiezingen in Frankrijk en Zuid-Korea zijn belangrijker."

Hoofdeconoom Simon Ward van Henderson GI:
"Het besluit van vervroegde Britse verkiezingen zorgt vooral voor extra onzekerheid. Het heeft verder weinig marktimpact. Mochten de Conservatieven versterkt uit de strijd komen, dan staan zij sterker in de onderhandelingen met de EU. Het risico is dat de Conservatieven slechter zullen presteren dan de peilingen nu uitwijzen. Die kans is zeker aanwezig, aangezien kiezers het verkiezingsbesluit interpresteren als opportunistisme en de Britse economie er ook niet lekker bij ligt. De economische groei vertraagt, terwijl de inflatie juist oploopt."

Obligatiespecialist Luke Bartholomew van Aberdeen AM:
"Niemand had gerekend op vervroegde verkiezingen. De Britse regering gaf immers vier weken geleden aan om de rit tot 2020 te willen uitzitten. Maar May heeft de kans gegrepen om haar positie te versterken. Wint zij de verkiezingen, dan biedt dat haar de kans om zich te verzetten tegen de keiharde Brexit die een deel van haar partij het liefste wil. Dit scenario wordt door de markten toegejuicht."

Valutaspecialist Mike Amey van Pimco:
"Met een voorsprong van twintig punten in de peilingen is de kans groot dat de Conservatieven na de vervroegde verkiezingen hun meerderheid in het Lagerhuis zullen vergroten. Dat biedt de regering meer vrijheid in de onderhandelingen met de EU en verlaagt de kans op een extra-schadelijk vertrek van het VK uit de EU. Voor de komende tijd reken ik op een hogere Britse rente en een versterking van het Britse pond."

Econoom Dean Turner van UBS Wealth Management:
"De beperkte koersreactie van Britse aandelen, rente en pond vertellen mij dat de markten het wel prettig vinden als de vervroegde verkiezingen voor extra duidelijkheid zorgen in de Britse onderhandelingspositie met de EU. In de laatste weken stelt May zich zachter op naar de EU. Dat zal ook haar inzet worden in de verkiezingen. Op de korte termijn leidt het besluit natuurlijk wel voor extra onrust. Op de langere termijn ziet het plaatje er zonniger uit."

Econoom David Page van Axa IM:
"Op basis van peilingen en de uitkomst van recente lokale verkiezingen is het waarschijnlijk dat de huidige meerderheid van de Consevatieven na nieuwe verkiezingen nog groter wordt. Dat versterkt de Conesrvatieve Partij om de eigen interpretatie van Brexit na te jagen, maar tegelijkertijd maakt het ook de positie van Theresa May een stuk sterker.  

Het grote gevaar voor de huidige regering is dat de nieuwe verkiezingen uitdraaien op een tweede referendum, waarbij de liberalen zch opwerpen als de partij van de 48% remain-stemmers. Een overweldigende winst van de liberalen kan voorkomen dat de Conservatieven na 8 juni een geruststellende meerderheid hebben. Deze uitkomst zou de Britse onderhandelingspositie verzwakken."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?