Column

Wachten op een nieuwe grondstoffensupercyclus

Ook Daniel Sullivan van Janus Henderson Investors verwacht een nieuwe supercyclus voor grondstoffen. Hij geeft een reeks van redenen om positief te zijn. Vooral de energietransitie is een aanjager.

Een recessie is over het algemeen slecht nieuws voor grondstoffen omdat de vraag daalt bij een gelijkblijvend aanbod. Het gevolg zijn dalende prijzen. Daniel Sullivan van Janus Henderson Investors denkt echter dat het dit keer wel meevalt. Hij ziet ondanks donkere wolken boven de wereldeconomie voldoende redenen om positief te zijn. Redenen die hij aangeeft:

1. Allereerst zijn de prijzen van veel grondstoffen de laatste maanden flink gedaald. De piek ligt inmiddels ver achter ons. Het recessiegevaar zit dus voor een groot deel al in de prijzen verwerkt.

2. In een typische grondstoffencyclus is er tijdens een fase van hoogconjunctuur veel vraag wat leidt tot meer aanbod. Tijdens een recessie is er dan plots een groot gat tussen die twee. De cyclus van de laatste jaren was anders. Het aanbod is nauwelijks gestegen, van sommige grondstoffen zelfs helemaal niet. Dit komt deels door corona, maar deels ook door de oorlog in Oekraïne die sommige grondstoffenmarkten nog meer van slag heeft gebracht. De olie- en gasprijzen dalen momenteel bijvoorbeeld hard, maar dat komt vooral doordat er in 2022 veel voorraden zijn aangelegd uit angst voor tekorten, die nu achteraf mee blijken te vallen. 

"Het aanbod is nauwelijks gestegen, van sommige grondstoffen zelfs helemaal niet"

3. De olie- en gasmarkt zal de komende jaren krap blijven. Dat zal in Europa zorgen voor meer behoefte aan alternatieven in de vorm van windmolens en zonnepanelen, en daar zijn veel grondstoffen voor nodig.

Daniel Sullivan

Daniel Sullivan

4. De supercyclus van 2004-2008 werd veroorzaakt door snel stijgende vraag uit China, een factor die de laatste jaren afwezig was. Maar China kan een comeback maken als het vol in blijft zetten op de energietransitie. Dat zal de honger naar grondstoffen vergroten, met name naar metalen als lithium, koper, aluminium, staal, zilver, kobalt en zeldzame aarden.

5. Relatief en historisch gezien zijn de prijzen van edelmetalen laag, zeker als rekening wordt gehouden met inflatie. Met de groeiende vraag en het stokkende aanbod zou de neerwaartse spiraal weleens gestopt kunnen worden.

"Relatief en historisch gezien zijn de prijzen van edelmetalen laag, zeker als rekening wordt gehouden met inflatie"

6. De hoge energieprijzen zijn niet zonder gevolgen gebleven voor de productie van aluminium, staal en andere halffabrikaten. De investeringen in deze grondstoffen zijn ook achtergebleven. Er is daardoor maar een beetje extra vraag nodig om de prijzen op te jagen.

7. Meer windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s en andere elektrische apparaten zullen de vraag naar metalen de komende jaren aanjagen, maar het kost jaren om nieuwe mijnen te openen. Nu de VS ook overstag lijkt bij de energietransitie zal de vraag naar metalen extra toenemen.

"Het kost jaren om nieuwe mijnen te openen"

8. De energietransitie is niet iets van een paar jaar. Het ombouwen van de energie-infrastructuur gaat decennia kosten. Dat is gunstig voor de vooruitzichten op de lange termijn van grondstoffen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie