Nieuws

Europese smallcaps spotgoedkoop

De koers-winstverhouding van Europese smallcaps is extreem laag. In het verleden bleken dat uitstekende momenten om in te stappen. Haast is geboden, zegt fondsmanager Rory Stokes.

“Europese aandelen zijn goedkoop, maar smallcaps zijn nog goedkoper”, zegt Rory Stokes in een interview met Citywire. Volgens Stokes, fondsmanager bij Janus Henderson, zitten Europese aandelen gemiddeld op een discount van 24% tegenover Amerikaanse soortgenoten. Voor smallcaps ligt dit percentage nog hoger.

Er zijn daarnaast grote verschillen binnen Europa. Dat betekent dat er voor sommige aandelen een driedubbele discount bestaat, eerst tegenover andere smallcaps in Europa, dan tegenover de VS en een derde tegenover de historische gemiddeldes.

Niveau op dieptepunt

Stokes baseert zich hoofdzakelijk op de foward price-to-earnings ratio. Deze voorwaartse K/W was eind 2022 gezakt tot ongeveer 10,6. Dat is een niveau vergelijkbaar met de dieptepunten vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, de eurozonecrisis en het coronavirus. 

Achteraf bleken dat allemaal uitstekende koopmomenten, ook al volgde daarna telkens periodes waarin omzet en winst van bedrijven onder druk kwam te staan. Dat verwacht Stokes nu weer.

“Er komen in 2023 geheid earnings downgrades, maar dat weerhoudt mij er niet van positief te zijn. Lage waarderingen, zoals we nu zien, hielden in het verleden maar kort stand.” Beleggers moeten volgens Stokes dus snel handelen, anders is de goede gelegenheid voorbij.

2022 was slecht 

Europese smallcaps hebben ook een beroerd jaar achter de rug. Het Kempen Orange Fund - een van de bekendste Nederlandse smallcaps-fondsen - heeft het afgelopen jaar ongeveer 18% verloren. De iShares Europe Small 200 ETF verging het niet veel beter.

Smallcaps-beleggers kunnen dus wel wat goed nieuws gebruiken. De eerste paar weken in 2023 waren alvast niet slecht. De iShares Europe small ETF is al meer dan 7% gestegen.

Of die rally doorzet, hangt volgens veel analisten af van de winstcijfers de komende kwartalen en hoe hard die geraakt worden door een mogelijke recessie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie