Nieuws

China houdt koers yuan juist hoog

China manipuleert de koers van de eigen munt. Maar niet door deze laag te houden zoals Donald Trump beweert.

China manipuleert de koers van de eigen munt. Maar niet door deze laag te houden zoals Donald Trump beweert. Dat zegt Larry Fink, de bestuursvoorzitter van BlackRock in een interview met CNBC.

Hij wijst op de 1000 miljard dollar die de Chinese autoriteiten hebben gebruikt om te voorkomen dat de Chinese munt in waarde daalt. In de ogen van Fink is de munt relatief overgewaardeerd.

“Hoe je het ook bekijkt staat de Chinese munt relatief hoog ten opzichte van andere munten. En de Chinezen zorgen ervoor dat dit zo blijft. Als je naar hun gedrag kijkt dan lijkt het wel alsof ze naar president Trump luisteren.”

Discutabele houding wisselkoers

Tijdens de verkiezingscampagne vertelde Trump regelmatig dat het aanmerken van China als manipulator van de wisselkoers het eerste wat hij als president zou doen. Daarbij doelde hij op het feit dat de Chinezen in zijn ogen de koers van de yuan bewust laag hielden.

Op die manier zou het land het grote overschot op de handelsbalans in stand houden. Trump was overigens niet de eerste die China wees op zijn discutabele houding ten aanzien van de wisselkoers.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën stelt twee keer per jaar een lijst op waar landen op voorkomen die de wisselkoers manipuleren. Sinds april vorig jaar staat China op die lijst. Een land moet aan drie voorwaarden voldoen om als manipulator aangemerkt te worden.

  1. De bilaterale handelsbalans van het land met de Verenigde Staten moet een aanzienlijk overschot laten zien.
  2. De totale handelsbalans van het land moet ook een overschot laten zien.
  3. En het land moet systematisch ingrijpen.

Groot overschot

In april vorig jaar voldeed China aan twee van de drie criteria. Alleen van het systematisch ingrijpen was geen sprake aldus de Amerikanen.

Sindsdien is het overschot van de algemene handelsbalans gedaald en hebben de Chinezen alleen nog een groot overschot op de bilaterale handelsbalans met de Verenigde Staten.

Op 14 april verschijnt een nieuw rapport van het Ministerie. Volgens deskundigen is de kans niet erg groot dat China als manipulator van de wisselkoers zal worden aangemerkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus