Nieuws

Europese credits uit de gratie

Detlef Glow analyseert de Europese ETF-verkoop in februari. Opmerkelijk: Europese beleggers dumpten massaal Europese credits.

Het zal u waarschijnlijk niet verrassen dat de Europese ETF-industrie ook in februari netto inflow heeft geboekt. Tengevolge van nieuw geld en hogere koersen steeg het Europese ETF-vermogen met 26,3 miljard euro naar 550,3 miljard euro. Van deze stijging kon 16,8 miljard euro worden toegeschreven aan hogere koersen en 9,5 miljard euro aan extra inflow.

Voor het grote plaatje maakten de ontwikkelingen in februari weinig uit. Het meeste Europese ETF-geld zit nog altijd in aandelen (383,6 miljard euro), gevolgd door obligaties (137,6 miljard euro) en grondstoffen (+17,9 miljard euro).

Vooral aandelen-ETF's populair

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 Alle ETF-categorieën trokken in februari geld aan

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De best verkochte ETF-sectoren in februari waren aandelen wereldwijd (+1,5 miljard euro), inflatie gelinkte dollarobligaties (+0.9 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (+0,9 miljard euro).

De Top 10 best verkochte ETF-sectoren waren samen goed voor 78,4% van de totale verkoop. Dat betekent dat de andere 151 ETF-sectoren slechts 22,4% van de totale inflow mochten verdelen.

De ETF-sectorwinnaars van februari

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verliezers waren er ook. Vooral Europese bedrijfsobligaties (-1,3 miljard euro) moesten het ontgelden. In mindere mate werden Europese staatsobligaties (-0,2 miljard euro) en Europese kortlopende staatsobligaties (-0,1 miljard euro) de deur uitgedaan.

  • In januari gingen beleggingen in de opkomende markten nog in de uitverkoop.

Uit de Europese bedrijfsobligaties!

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Europese ETF-markt is een bijzondere markt. Eén partij (iShares) heeft met een totaal belegd ETF-vermogen van 264 miljard euro maar liefst 48% van de totale markt in handen. De nummers twee (Lyxor ETF – 55,5 milard euro) en drie (db x-trackers – 55,2 miljard euro) volgen op grote afstand. In februari was iShares de beste ETF-verkoper met een ETF-verkoop van 3,2 miljard euro. Maar vooral Lyxor ETF (+2,4 miljard euro) en Amundi ETF (+1,5 miljard euro) verkochten goed.

Best verkopende ETF-aanbieders

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De best verkochte ETF van februari was iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF met een inflow van 0.6 miljard euro. Maar iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF USD deed het met een inflow van ook +€0.6 miljard niet slechter.

ETF-toppers van februari

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40