Nieuws

Morningstar wordt productaanbieder

Morningstar wil in de VS eigen fondsen gaan verkopen. Analisten vrezen dat het bedrijf daarmee zijn objectiviteit verliest.

Morningstar - dat grote bekendheid geniet vanwege zijn kritische analyses van beleggingsfondsen en ETF's - heeft bij de Amerikaanse toezichthouder SEC een vergunning aangevraagd voor eigen fondsen, zo meldt de website investmentnews. Analisten vrezen dat Morningstar daarmee zijn objectiviteit verliest. 

"Dit is een verrassing en een slecht idee", zegt Stephen Janachowski, directeur van adviesbureau Brouwer & Janachowski. "Morningstar wordt niet voor niets gezien als neutrale beoordelaar van fondsen van anderen. Dat zetten ze op het spel als ze zelf aanbieder worden."

Slecht idee

Morningstar verkoopt nu wel fondsen van anderen via een aantal modelportefeuilles, de zogenoemde Morningstar Managed Portfolios. En precies deze portefeuilles wil Morningstar vervangen door eigen producten, zo blijkt uit de SEC-filing. Morningstar geeft als reden op dat de klant op die manier 20% goedkoper uit is.

Volgens Jeffrey Seglin van de Harvard Kennedy School is het best mogelijk dat Morningstar daadwerkelijk goedkoper en misschien zelfs beter is dan anderen. En toch raadt hij Morningstar ten strengste af dit plan door te zetten.

Belangenconflict

"Ze zullen in ieder geval heel erg transparent moeten zijn. En de bewering dat zij goedkoper zijn dan anderen is een belofte die meer bedrijven doen. Het bewijs moet nog geleverd worden."

Morningstar zal de fondsen geen rating geven. 

"Er zijn tal van potentiële conflicten", meent Todd Rosenbluth, hoofd research beleggingsfondsen bij CFRA. Neem de sterren waarmee Morningstar fondsen beloont.

"Over drie jaar mag Morningstar volgens de eigen regels sterren aan zichzelf uitdelen. Maar kan het bedrijf daarbij wel objectief blijven. Als ze de hoogste rating geven, zal iedereen zeggen. Ja, maar dat zijn eigen fondsen, die worden natuurlijk bevoordeeld. En als de rating slecht is, dan zal iedereen zich afvragen waarom ze er überhaupt mee zijn begonnen."

Uit de SEC-filing blijkt dat de Morningstar fondsen in ieder geval niet vóór oktober gelanceerd worden. Het bedrijf heeft dus nog even tijd zich te bezinnen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus