Nieuws

Pimco is bang voor rentebloedbad

De Fed slaat een andere, meer agressieve, toon als gaat om de rente. Gevaarlijk, vindt Joachim Fels van Pimco.

De toon van het Amerikaanse stelsel van centrale banken is veranderd. De voorzichtige toon die in 2016 nog doorklonk bij alle speeches van Fed-voorzitter Janet Yellen heeft plaatsgemaakt voor een agressieve, opportunistische.

De kans dat de Fed bij de volgende vergadering op 14 maart de rente verhoogt is levensgroot. Het zou bovendien niet verbazen als Yellen ook nog hint op meer renteverhogingen later dit jaar. Maar is dat verstandig?

Joachim Fels, hoofdeconoom van obligatiebelegger Pimco, vindt van niet. Sterker, hij vindt het levensgevaarlijk om twee redenen.

Levensgevaarlijk

Ten eerste begrijpt Fels het gewoonweg niet. Ja natuurlijk, de aandelenbeurs is de laatste maanden enorm gestegen, maar is dat voldoende reden om de rente te verhogen?

De Fed moet zich volgens Fels baseren op de economische feiten en die bieden te weinig reden voor een serie renteverhogingen.

Het investeringsklimaat in de VS blijft immers nog altijd terughoudend, de inflatie gering en de economische groei trekt weliswaar iets aan, maar niet zoveel om nu opeens hard aan de rem te trekken.

Keep cool

Ten tweede is er een psychologisch effect waar Fels zich zorgen over maakt. De wereld zit op een enorme berg schulden genomineerd in dollars. Yellen heeft daar zelf in het verleden meermaals aan gerefereerd.

Als de markten de koerswijziging van de Fed daadwerkelijk zien als een teken van een nieuwe, meer agressieve aanpak, kan dat zo vreest Fels "een bloedbad veroorzaken". En dat wil toch niemand

Fels roept Yellen daarom op, toch vooral de beheersing te bewaren en niet teveel vooruit te lopen op stimuleringsmaatregelen van Donald Trump die er misschien komen, maar misschien ook  niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?