Nieuws

Rally Chinese obligaties aanstaande

UBS laat zich niet afschrikken door de strenge hand van Beijing of krimpende valutareserves: de Chinese obligatiemarkt mag er zijn.

UBS laat zich niet afschrikken door de strenge hand van Beijing of krimpende buitenlandse valutareserves: de Chinese obligatiemarkt mag er zijn. De Zwitserse bank rekent op een rally in Chinees schatkistpapier in lokale valuta in de tweede helft van dit jaar. Ook verdubbelt het totale bedrag aan Chinese obligaties in handen van buitenlandse beleggers de komende vijf jaar tot 9.000 miljard Amerikaanse dollar.

Volgens Hayden Briscoe, het hoofd obligaties voor Azië-Pacific bij UBS, is de grootste verandering in de geschiedenis van de kapitaalmarkten aanstaande door het tempo waarmee Beijing hervormingen doorvoert. “Niemand van ons kan het zich veroorloven om deze markt te negeren,” zegt hij tegen Bloomberg.

Op korte termijn is Briscoe voorzichtig. Chinese staatsobligaties zijn vier maanden op rij verlieslatend, en blijven al sinds november 2014 achter bij schatkistpapier van andere opkomende markten. Dat komt doordat de Chinese centrale bank het schuldenprobleem aanpakt met strengere eisen voor nieuwe kredieten, en een hogere rente voor sommige leningen.

Positief voor obligaties 

Deze maatregelen werken verderop in het jaar positief uit op obligaties, zo verwacht Briscoe. Strengere financiële condities vertragen de groei, en zullen Beijing dwingen tot een soepeler monetair beleid.

Als komend jaar Chinese obligaties ook worden opgenomen in wereldwijde benchmarks dan stromen er miljarden naar de beleggingscategorie. Uit een schatting van Standard Chartered vorig jaar kwam naar voren dat een weging van 5 tot 8% voor schuldpapier uit China in belangrijke indices leidt tot een instroom van 160 miljard dollar in passieve beleggingen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus