Nieuws

Edelmetalen zien de stier komen

Een grote groep analisten is positief gestemd over de vooruitzichten voor goud en zilver.

Onder andere marktvorsers van UBS, Societe Generale, Macquarie Bank en Nataxis hebben zich tijdens de jaarlijkse competitie van de London Bullion Market Association (LBMA) opvallend positief uitgelaten over de vooruitzichten voor edelmetalen. Zij zien goud dit jaar gemiddeld 5,3% hoger eindigen, en zilver 7,1%.

De competitie bestaat eruit dat grondstoffenanalisten wordt gevraagd op welk niveau edelmetalenprijzen het jaar zullen eindigen. Vorig jaar kwam Joni Teves van UBS het dichtste in de buurt van de daadwerkelijke spotprijs voor goud. Dit jaar is hij het meest optimistisch met een geschatte eindprijs van 1.350 Amerikaanse dollar per troy ounce.

Gemiddeld rekenen analisten op 1.244 dollar voor een troy ounce goud bij het knallen van de kurken, een stijging van 5,3% ten opzichte van de huidige prijs. Dat zilver hoger ingeschat wordt, komt doordat het edelmetaal ook voor industriële toepassingen wordt gebruikt zoals zonnepanelen, en de conjunctuur naar verwachting aantrekt.

De LBMA vindt het een lastig te voorspellen jaar, gezien de politieke onzekerheid. Een hoge mate van onzekerheid is doorgaans goed voor de goudprijs, evenals een door de Verenigde Staten aangewakkerde inflatie. De verwachte renteverhogingen in de VS, een sterke dollar, oplopende aankoersen en zwakke vraag uit China en India kunnen echter negatief uitwerken op het gele edelmetaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?