Nieuws

Europese aandelen-ETF's gewild

Europese ETF-beleggers kochten vorige maand Europese aandelen en verlieten de opkomende markten. Amundi deed goede zaken.

De Europese uitgevers van ETF's boekten ook afgelopen december inflow. Positieve marktontwikelingen en nieuw geld zorgden ervoor dat het Europese ETF-vermogen groeide van 495 miljard euro naar 514,5 miljard euro. Van deze groei van 18,7 miljard euro was 13,8 miljard euro het gevolg van stijgende koersen. De inflow bedroeg 5 miljard euro, ca. 1% van het totaal belegde Europese ETF-vermogen. Voor heel 2016 bedroeg de netto ETF-inflow maar liefst 37,7 miljard euro.

Het zal niet verbazen dat beleggers nog altijd het meeste geld in aandelen-ETF's (356,4 miljard euro) hebben zitten. Obligatie-ETF's (132 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (15,9 miljard euro) volgen op ruime afstand.

Aandelen blijft belangrijkste ETF-categorie

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse aandelen-ETF's waren op 31 december 2016 de populairste aandelencategorie, gevolgd door aandelen Europa en aandelen wereldwijd.

Go USA!

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Opmerkelijk is dat alle beleggingscategorieën in december 2016 inflow boekten. Ondanks de druk op de onbligatiekoersen bleek ook deze beleggingscategorie nog geliefd. Aandelen-ETF's profiteerden van het Trumpeffect.

ETF-inflow voor alle beleggingscategorieën

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

In tegenstelling tot eerdere maanden zagen Europese beleggers in december weer kansen voor Europese aandelen. Aandelen Europa (plaats 1) en aandelen eurozone (plaats 3) behoorden tot de Top 3 best verkochte ETF's. Ook Japanse aandelen stonden hernieuwd in de belangstelling.

Ook opvallend: de tien best verkochte Lipper categorieën boekten 115,8% van de totale inflow. Dat toont aan hoe weinig ETF-categorieën Europese beleggers op de radar hebben staan.

Hernieuwde belangstelling voor Europese aandelen

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De ETF-loosers van december 2016? Europese ETF-beleggers moesten even minder hebben van aandelen opkomende markten en opkomende marktenschuld in lokale valuta.

Uit de opkomende markten

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

  • Lees ook: Ook Europese beleggers in actieve fondsen verlieten vorige maand opkomende markten

iShares dat met 250 miljard euro vijf maal meer ETF-vermogen onder beheer heeft dan de nummers 2 en 3 dbx-trackers en Lyxor-ETF verkocht ook vorige maand de meest ETF's. Op basis van het marktaandeel is de verkoop van iShares wel minder groot dan je zou mogen verwachten. Het Franse Amundi, de nummer 5 van Europa met ca. 25 miljard euro aan ETF-vermogen onder beheer, sloot december af met sterke verkoopcijfers.

De maand van Amundi

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Op zoek naar nog meer cijfers en duiding over de Europese ETF-flows van afgelopen december. Lees het hele verhaal.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?