Nieuws

Deze markt is te duur geworden

Economisch draait het goed in de wereld, maar de waarderingen van aandelen zijn gewoon te hoog, vindt topfondsmanager David Samra.

Een goede belegger weet wanneer hij winst moet nemen en dat moment is volgens fondsmanager David Samra van Artisan Partners nu gekomen.

Binnen de fondsen die hij beheert, heeft Samra het aandeel cash verhoogd naar 13%, wat dicht tegen het maximum van 15% aanligt, zo meldt Bloomberg.

Samra zegt niet te weten of hij daarmee te vroeg is. De rally kan best nog even doorzetten. Maar hij ziet nog maar weinig aandelen die het predicaat goedkoop verdienen, en dat is nou eenmaal waar hij zich op specialiseert.

Timing

Samra heeft het afgelopen jaar een goede hand gehad bij het timen van de markt. In februari van dit jaar kondigde hij - vlak voor de markt zijn dieptepunt bereikte - aan aandelen te gaan kopen.

Dat gold toen vooral voor het belangrijkste fonds dat hij onder beheer heeft, het Artisan International Value Fund met 11,7 miljard dollar onder beheer.

Zoals de naam het al zegt, specialiseert dit fonds zich op bedrijven die om een of andere reden door beleggers zijn afgestraft, maar wel een stevige balans hebben. Van dit soort aandelen zijn er volgens Samra op dit moment slechts weinig.

Corporate governance

Hij richt zich voorlopig op de aandelen die hij nog wel heeft, zoals Samsung, UBS en Richemont. Bij het Zuid-Koreaanse Samsung adviseert hij het bestuur over maatregelen om de corporate governance structuur te verbeteren.

Met het value fund heeft Samra de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement gehaald van 11% per jaar. Hij behoorde daarmee tot de betere actieve fondsmanagers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen