Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

De harde ETF-strijd

Helpt de dominantie van een paar partijen de concurrentie binnen de Europese ETF-markt om zeep? Detlef Glow analyseert.

Voor de meeste marktwatchers zal het duidelijk zijn dat de Europese ETF-markt stevig groeit. Hoewel deze markt inmiddels al 15 jaar bestaat, is er nog altijd sprake van een tweecijferige groei. Sinds de eerste ETF in 2001 werd gelanceerd groeide het totaal belegde Europese ETF-vermogen van niets in 2001 naar 484 miljard euro nu.

Hoewel de markt met meer dan 2000 producten en bijna 50 uitgevers hoogst efficiënt lijkt, wil ik deze markt nader bekijken om te zien of deze aanname wel klopt.

Op 31 oktober 2016 bestond de Europese ETF-markt uit welgeteld 48 uitgevers die 2094 producten in de markt hadden gezet. Deze getallen doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een markt die uit voldoende uitgevende partijen bestaat. De werkelijkheid is anders.

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Top 10-uitgevers van Europese ETF’s hebben samen 448 miljard euro onder beheer. Dat komt overeen met 92,6% van de markt. Vervolgens heeft 1 van deze 10 uitgevers, iShares, maar liefst 49% van de totale markt in handen. Dat maakt de vraag opportuun of hier nog wel sprake is van een goed functionerende markt. zo niet, dan moeten de fondsfee’s stijgen en moet het voor nieuwkomers amper mogelijk zijn deze markt te betreden.

Hevige concurrentie

Maar kijk je iets beter naar de Europese ETF-markt dan is het beeld toch anders. Ondanks de hoge concentratie werkt de markt efficënt en is er voldoende competitie. Zo zijn in de afgelopen jaren de kosten van ETF's danig gedaald. Neem de ETF's die de EuroStoxx 50 volgen. In 2010 bedroegen de kosten nog 0,19%. Inmiddels zijn deze kosten afgenomen tot 0,10%. De belangrijkste reden hiervan is dat nieuwkomers hun producten lager in de markt zetten dan die van bestaande partijen. Deze bestaande partijen gaan vervolgens mee in de prijsverlaging. Dit toont volgens mij aan dat er genoeg competitie is én dat de Europese ETF-markt open staat voor nieuwkomers. 

De dalende fee's hebben er wel voor gezorgd dat de winstgevendheid van veel ETF-uitgevers sterk onder druk is komen te staan. Vraag is of alle aanbieders van ETF's nog wel winstgevend zijn. Zo zijn er geruchten dat Soutce, de nummer acht ETF-aanbieder in Europa door moeder Warburg Pincus om die reden in de etalage is gezet. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?