Nieuws

Pas op voor value trap grondstoffen

De grondstofsector is ondergewaardeerd, maar niet alle mijnbouwers zijn aantrekkelijk. Pas op voor de value trap.

Beleggers hebben dit jaar terecht de grondstoffensector ontdekt als ondergewaardeerd. De koersen van veel mijnbouwers stegen vanaf zeer lage niveaus, maar helaas werd daarbij gekozen voor de verkeerde bedrijven.

Dat zegt Jeremy Lang van de Britse vermogensbeheerder Ardevora. In het algemeen geldt volgens Lang voor de hele mijnbouwsector dat ze lange tijd de kop in het zand heeft gestoken voor het feit dat de vraag naar grondstoffen niet oneindig groot is.

Bedrijven hielden vast aan de droom van een supercyclus waarbij de productie steeds verder zou kunnen worden opgevoerd zonder prijsverval. Achteraf een onzinnige veronderstelling.

Te weinig actie

Toen de vraag uit Azië begon te dalen, verslechterde de bedrijfsresultaten zienderogen, alleen bleef actie lange tijd uit. Tot ruim een half jaar geleden de nood zo hoog was dat bedrijven wel moesten reorganiseren.

Er werd in de hele sector gesaneerd, maar volgens Lang was het optreden van het management niet overal even doortastend. Een bedrijf als Rio Tinto, met een relatief sterke balans, had bijvoorbeeld minder druk om in te grijpen dan Anglo American, dat begin dit jaar aan de rand van de afgrond stond.

De beloning van beleggers ging echter vooral naar Rio Tinto en niet naar Anglo American. Lang denkt dat beleggers Anglo American daarmee tekort doen. Anglo is volgens hem van de twee het enige echte waarde-aandeel.

Risico verkopen

Rio is een value trap. Het probleem is dat het management van Rio nog altijd denkt dat het wel goedkomt met de vraag naar grondstoffen. Lang: "Ze zitten nog altijd in de ontkenningsfase." Bij Anglo weten ze daarentegen wat er te doen is: namelijk zoveel mogelijk risicovolle onderdelen verkopen.

Lang denkt dat dit er op termijn voor zal zorgen dat Anglo het bedrijf is met de sterke balans, en Rio het bedrijf met de problemen. En er zijn meer mijnbouwbedrijven langs deze twee lijnen in te delen. De ene helft neemt teveel risico, de andere helft stoot risico af.

Lang’s voorkeur gaat duidelijk uit naar de tweede groep. Om die reden is hij naast Rio Tinto ook negatief over BP, terwijl hij kansen ziet bij Weir Group en Amec Foster Wheeler.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie