Nieuws

Vijf fundamentele risico’s bij ETFs

Wat zijn de vijf belangrijke risico’s die met populaire ETF's gepaard gaan? Michael Feiten zet ze op een rij.

Passieve beleggingsproducten groeien stormachtig, zowel in aantal als in omvang. Michael Feiten van NORD/LB zet de vijf belangrijke risico’s die met deze beleggingsvorm gepaard gaan op een rij. Beleggers moeten zich hier terdege van bewust zijn, schrijft hij op CitiWire.

 1. Gebrek aan transparantie
  Het gebrek aan transparantie over de onderliggende waarden maakt beleggers kwetsbaar, wat met name kan opspelen in ’worst case’ scenario’s. Beleggers kunnen met een gezonde spreiding teveel blootstelling voorkomen. Maar deze lage-kosten-instrumenten kunnen veranderen in financiële massavernietingswapens bij een brede marktcorrectie.

 2. Kundige koper
  Beleggers moeten zich bewust zijn van het verschil tussen synthetische en fysieke ETF’s voordat zij hun geld erin steken. Synthetische producten maken gebruik van derivaten, terwijl fysieke beleggingsproducten posities houden in de onderliggende waarden. De keuze hangt samen met de risicobereidheid, maar veel beleggers zijn niet op de hoogte in wat voor soort product zijn beleggen.

 3. Goedkoop, maar ook effectief?
  De grote populariteit van ETF’s komt door hun lage kosten. Maar dat alleen is geen reden om ervoor te kiezen. Het prospectus moet goed bestudeerd worden, tegenpartijrisico bij swaps moet helder in beeld zijn.

 4. Liquiditeitslessen
  Een doorslaggevend onderwerp is de liquiditeit van het product. Hoe kan een ETF liquide blijven als de handel in de onderliggende waarden is opgeschort? Deze passieve producten kunnen geen bescherming bieden tegen dit soort wilde marktontsporingen.

 5. Risico van verwarring
  De sterke groei van de passieve beleggingsproducten heeft ook de ontwikkeling bevorderd van zogenaamde actieve ETF’s en andere smart beta-producten. Die cross-over terminologie werkt verwarrend. Dat dwingt beleggers ertoe om voor zichzelf duidelijk omlijnd vast te stellen wat voor soort ETF’s zij zoeken. Het vereist gedegen vooronderzoek voordat producten worden aangeschaft

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen