Nieuws

"Sparen levert nog minder op"

Wij adviseren obligatiebeleggers niet om hun geld op een spaarrekening te zetten. Is getekend: Bob Homan van ING.

De defensieve obligatiebelegger zit in een lastig parket. Geld verdienen met relatief veilige staatsobligaties is er niet meer bij. Mocht de rente niet langer dalen, maar weer gaan stijgen, dan verandert het nulrendement in een negatief rendement.

Wat te doen? Bob Homan, hoofd van ING Investment Office, weet raad.

“Wij kopen tegenwoordig voor onze obligatieportefeuille zo min mogelijk obligaties met een negatieve rente zonder de duration langer te maken. Duits staatspapier slaan we over. Wij kopen liever schuldpapier uit Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en Finland. Die geven net ietsje meer. Daarnaast gebruiken we obligaties uit Italië, en Spanje, maar ook wat high yield en obligaties uit de opkomende markten om de totale yield van de portefeuille omhoog te krijgen. Zo komen we door iets meer risico te nemen uit op een yield van een kleine 2%.”

Risicobeheersing

“We zoeken die risicoranden echt op, maar gaan er niet overheen. Een portefeuille, die vooral bestaat uit high yield en achtergestelde bankobligaties, geeft een hoge yield, maar het risico is bijna hetzelfde als dat van een aandelenportefeuille. Dat lijkt me niet de oplossing. De kans dat obligatiebeleggers in een aankomend jaar een negatief rendement boeken is best wel groot.

"De rente hoeft maar iets te draaien en dan is dat al het geval. Wel zal de impact beperkt zijn. Ik zie de rente niet opeens omhoog schieten. Dat ligt voor beleggingscategorieën aandelen en vastgoed echt wel anders. Dan kan het verlies oplopen tot 50%, zoals we niet lang geleden hebben meegemaakt. Overigens verwacht ik dat niet in de nabije toekomst.”

Terughoudend over cash

“Nee, wij adviseren obligatiebeleggers niet om hun geld op een spaarrekening te zetten. In de afgelopen periode is gebleken dat een lage rente nog altijd lager kan. De risico’s die spaarrekeningen lopen, moeten ook niet worden onderschat. Grote beleggers nemen dat zeker mee in hun beslissingen."

"Een Duitse lening is echt veiliger dan een spaarrekening bij de bank. Maar we komen nu op een punt dat we erover denken een deel van de obligatieportefeuille richting cash te alloceren. Dat is een tijdelijke oplossing. Mochten de obligatierentes iets zijn opgelopen, dan kopen we weer obligaties terug.”

Liever niet unconstrained

“Unconstrained lijkt me voor risicomijdende beleggers niet de oplossing. Dan wordt risicovollere obligaties gekocht met het idee dat de beheerder op tijd maatregelen neemt als het risico eruit komt. Dat lijkt me een te positieve inschatting. Als het mis gaat, dan zal er altijd pijn zijn, zo is mijn ervaring. Het risico komt er vroeg of laat altijd uit.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus