Nieuws

Europees vastgoed onder druk

Private equity partijen die zich richten op vastgoed hebben het lastig. Het rendement staat vooral in Europa onder druk.

Private equity partijen die zich richten op vastgoed hebben het lastig. Het rendement staat vooral in Europa onder druk. Dit blijkt uit een onderzoek van Preqin waarover Funds-Europe.com rapporteert.

De waarderingen van vastgoed zijn het grote probleem in de ogen van de fondsbeheerders. Dat heeft te maken met een grote vraag naar het vastgoed. Liefst 66% van de Europese respondenten constateert dat de situatie lastiger is dan een jaar geleden.

Dat heeft grote gevolgen voor de private equity fondsen. Meer dan de helft (51%) van de beheerders heeft het verwachte rendement voor het fonds verlaagd. Slechts 11% heeft het rendement verhoogd.

Actiever op vastgoedmarkt

Een deel van de verklaring ligt in het feit dat grotere private equityfondsen actiever zijn geworden op de vastgoedmarkt. 80% van de fondsen met een beheerd vermogen van vijf miljard dollar of meer geeft aan dat het de vastgoedportefeuille in het afgelopen jaar heeft verhoogd. Het betekent volgens Preqin dat de grotere partijen hun marktaandeel hebben verhoogd.

Het onderzoek kijkt ook naar de belangstelling van vastgoedfondsen om rekening te houden met ESG-doelstellingen, zogenoemde duurzaamheidscriteria. Bijna een derde van de beheerders zegt hier aandacht aan te besteden. Er zijn grote regionale verschoillen. In de Verenigde Staten blijkt slechts 22% van de beheerders belangstelling te tonen voor deze normen. In Europa ligt het percentage met 37% boven het gemiddelde. Opvallend genoeg houden 59% van de beheerders buiten deze twee regio’s rekening met ESG-doelstellingen.

Het onderzoek vond plaats onder 191 private equity fondsen. 62% van de respondenten waren afkomstig uit de Verenigde Staten, 23% uit Europa, 7% uit Azië en 3% uit respectievelijk Australië en Latijns Amerika.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020