Nieuws

Veiliger beleggen door big data

Traditionele risicomodellen geven weinig zekerheid, zeker als er sprake is van bubbelvorming, aldus fintecher Simon Heerings.

Simon Heerings van First Country Research
Business: Big data-research voor vermogensbeheerders en pensioenfondsen
Uitvalsbasis: Utrecht

First Country Research, recent nog bekend als First Credit Research, werd na de crisis opgericht door Henk Beets en Stefan Ormel als reactie op de falende kredietbureaus en risicomodellen die een te grote nadruk leggen op historische rendementen.“Traditionele risicomodellen geven weinig zekerheid, zeker als er sprake is van bubbelvorming. Neem Griekenland. Terwijl de problemen van het land steeds groter werden, betaalden beleggers nog altijd absurd lage rentes."

Aan het woord is Simon Heerings, die de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen heeft. First Country Research verzamelt real time van de honderd grootste landen ter wereld de belangrijkste fundamentele factoren. Die informatie wordt onder meer gehaald uit de publiek beschikbare databases van het IMF en de Wereldbank maar ook van tal van betaaldiensten worden ingezet.

First Country Research biedt inmiddels ook aandelenadvies aan op landenniveau. Wat zijn de kansen van de verschillende indices? Bedoeling is om binnenkort ook de verschillende beleggingssectoren indringend te analyseren.

Heerings: “Wij bieden twee diensten aan. Toegang tot onze data en analyse via online visualisatiesoftware en specifieke informatie voor risicorapportages. Voor beide diensten hebben we klanten.” Deze klanten zijn institutionele beleggers, zoals vermogensbeheerders en pensioenfondsen. First Country Research is volgens Heerings vooral een bedreiging voor kredietbeoordelaars en informatieleveranciers, zoals Bloomberg.


 

Maak kennis met de andere disruptors in de polder.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?