Nieuws

Deutsche AM: drie opties na Brexit

Wat is de economische schade van een Brexit, wanneer gaan de Britten echt weg en wat moet er geregeld worden?

Na de eerste schok lijken beleggers en burgers over de Brexit heen. De vraag is: wat gebeurt er nu? Strateeg Phil Poole, hoofd research van Deutsche Asset Management verwacht dat de onzekerheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk wel even aanhoudt.

“Nu premier Cameron aftreedt, ontstaat een leiderschapsprobleem. De conservatieven hebben het druk met ruziemaken over een nieuwe premier, bij Labour is er een complete meltdown. De politieke problemen moeten eerst opgelost worden, voordat er begonnen kan worden met de onderhandelingen van het vertrek."

"Wat dat betreft is de Duitse kanselier Angela Merkel pragmatisch. Zij zegt dat het VK geen haast moet maken, maar eerst het eigen huis op orde moet krijgen.”

Financiele systeem gezond

Phil Poole van Deutsche AMPoole (foto) verwacht niet dat het verenigd Koninkrijk voor oktober de zogenaamde artikel 50-procedure start. “Ze hebben twee jaar de tijd voor de onderhandelingen. Duurt het langer, dan moet een tweederdemeerderheid van de EU toestemming geven voor verlenging.”

Die onderhandelingen zijn niet alleen technisch ingewikkeld, maar ook politiek. Poole rekent voor dat Engeland bijna driehonderd handelsverdragen opnieuw moet uitonderhandelen met de EU.

Ondertussen hebben de banken het meeste last van de aankomende Brexit. Het is volgens Poole aan de centrale banken om beleggers gerust te stellen over de gezondheid van het financiële systeem. Daar is namelijk niks mis mee.

Economische schade

“De economische implicaties van een Brexit zijn vooral negatief. Dit kost gewoon groei. Waarschijnlijk niet zo erg dat het Verenigd Koninkrijk in een recessie komt, maar de Britten worden armer, vooral de gepensioneerden. Daar hebben ze niet goed over nagedacht in het stemhokje, lijkt het.”

Het Britse pond heeft een flinke knauw gehad van de Brexit. Op lange termijn verwacht Poole dat dit zo blijft. Wat betreft de nieuwe status van het VK zijn er volgens hem drie opties. “De eerste optie noem ik het Noorwegenmodel, met bijvoorbeeld vrij verkeer van werknemers en een paspoortsysteem voor financiële producten. De financiële sector is overigens goed voor 11% van het bbp, het is van groot belang dat deze niet teveel lijdt onder de Brexit. Al lijkt dat bijna onmogelijk, de sector zal krimpen en waar de banen naartoe gaan is nog onduidelijk.”

“De tweede optie is een associatieovereenkomst zoals de EU heeft met Turkije. Dit is een EU-lidmaatschap light, vooral voor aanstormende leden zonder paspoortrecht voor banken en assetmanagers. De derde optie is een vrijhandelsverdrag met de EU onder WTO-regels. Dit is de minst voor de hand liggende optie, want voor de Britse bedrijven en banken het minst aantrekkelijk.”

Ondertussen in Europa

In de rest van Europa zorgt de Brexit voor onrust. Rechtse partijen willen nu een Nexit, een Frexit of noemt u het maar. Poole waarschuwt dat het op het politieke vlak onrustig blijft in Europa. “In Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn verkiezingen de komende jaren. In Italië is er dit jaar een belangrijk referendum."

De euro noteert ook lager. Een voordeel voor Mario Draghi, die dit met steunmaatregelen onvoldoende voor elkaar kreeg. ”Tot duidelijk is wat het eindspel van Brexit zal zijn, bevriezen banken en assetmanagers, maar ook bijvoorbeeld buitenlandse automakers hun investeringen in het VK en blijft het pond zwak."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus