Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Alles te duur volgens BNP Paribas IP

Brexit of niet, aandelen zijn aan de prijs, maar obligaties nog meer. BNP Paribas IP is daarom onderwogen in beide assets.

Brexit is heftig nieuws, maar het effect op assetallocatie op de lange termijn is zeer gering, relativeert BNP Paribas IP de commotie die is ontstaan. Ondertussen blijven aandelen prijzig, maar obligaties zijn veel duurder.

Wat moeten beleggers doen? Het is juni en dat betekent dat assetmanagers kijken hoe het eerste halfjaar is verlopen en of ze nog moeten draaien aan de knoppen van hun beleggingsbeleid.

BNP Paribas Investment Partners is onderwogen in aandelen, obligaties en grondstoffen, zo lieten zij weten bij hun midyear outlook. Joost van Leenders, Chief economist bij Multi Asset Solutions vindt wel dat het op macrogebied de goede kant uitgaat, maar beleggingen zijn nu over het algemeen duur.

“De cijfers in de VS wijzen op wat groeivertraging, maar de eurozone doet het relatief goed. Japan vertraagt, de opkomende markten lijken iets bij te komen maar ogen zwak. Er zijn zorgen over het Amerikaanse bedrijfsleven, waar winstmarges onder druk komen – niet alleen in de energiesector overigens - en investeringen op de lange baan geschoven worden. Dat kan tijdelijk zijn, want aan de andere kant is er groei van de werkgelegenheid, groei van het inkomen en kunnen consumenten dus weer meer uitgeven.”

Wat doet de Fed?

De vraag is wat de Fed met deze data gaan doen, gaan ze de rente volgende maand al verhogen? “Tot nu toe hebben ze in 2016 nog niks gedaan, terwijl ze hun eigen inflatiedoelstelling niet halen. Bij economische groei, een goed arbeidsmarktrapport, geen Brexit, kan de rente volgende maand omhoog."

"Wat dat betreft lijkt de Fed niet data dependentd, maar data obsessed. Maar als ze de rente volgende maand niet verhogen, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat ze dat met de verkiezingen in november dit jaar nog twee keer gaan doen. Daarvoor is er waarschijnlijk teveel onzekerheid in de markt.”

Europa is ondertussen veel minder afhankelijk van de export. Die heeft de afgelopen vijf kwartalen maar een keer positief bijgedragen aan de groei, het is vooral binnenlands gedreven groei. In Japan fluctueert de groei per kwartaal, aldus Van Leenders.

Tactisch onderwogen opkomende markten

“En beleggers kunnen er bijna zeker van zijn dat de centrale bank bij gebrek aan inflatie en de sterke yen zullen ingrijpen met steunaankopen. Een verdere negatieve rente zou namelijk een heel slecht idee zijn.”

Opkomende markten zien momenteel nog weinig economisch herstel, al zijn de waarderingen wel weer aantrekkelijk, zo vinden ze bij BNP Paribas Investment Partners. Hoe vertaalt zich in dat op portefeuilleniveau? Zoals gezegd is Van Leenders niet wild van obligaties en aandelen.

“Ze lijken allebei duur, alleen zijn obligaties in vergelijking met aandelen momenteel nog duurder. Wat betreft regio’s, daar zijn nog wel wat verschillen bij aandelen. Opkomend Azië is goedkoop – maar soms met een reden - Brazilië heeft alweer een rally achter de rug."

"Op de lange termijn zijn we overwogen in opkomende markten, maar op korte termijn vinden we dat er nog niet genoeg tekenen zijn van herstel. Tactisch zijn we dus onderwogen. Aandelen in opkomende markten en in de VS zijn erg hard gegaan op het herstel van de olieprijs van 27 naar ongeveer 50 dollar. Wij vinden dat deze olierally te snel is gegaan. De prijs is gewoon te hard opgelopen.” 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?