Nieuws

Blockchain, bitcoin en banken

De blockchain-technologie kan wel eens een grote hulp zijn in het transformatieproces van de banksector, denkt het IMF.

Bitcoin is in het leven geroepen als alternatief voor de banken, maar de technologie erachter kan nog wel eens een grote hulp zijn in het transformatieproces van de bankensector. Tot die conclusie komt een econoom van het IMF.

In een artikel kijkt Hunter Monroe van het IMF met name naar de blockchain-technologie en hij vraagt zich af of deze technologie betalingen en handel goedkoper en eenvoudiger kan maken. Banken en beurzen ontleden de technologie al langer om te kijken hoe zij ervan profiteren kunnen.

Volgens het IMF is het nog te vroeg om blockchain te betitelen als the next internet, of dat het meer een volgende stap in het evolutieproces is. Wel erkent de econoom dat we pas aan het begin van de technologische ontwikkeling staan. 

Volatiel voor de halvering

Ook een hooggeplaatste directeur van de ECB ziet in de technologie de mogelijkheid dat opdrachten direct afgehandeld worden. Het probleem ziet Marc Bayle meer in de structuur van de markten. 

Ondertussen beleeft de virtuele munt bitcoin heftige tijden. Sowieso is de koers erg volatiel. In een maand tijd is de koers opgelopen van 450 dollar medio mei naar 700 dollar op dit moment. De piek ligt op 1100 dollar, maar halverwege 2015 noteerde de munt tussen de 200 en 300 dollar. De prijsstijging gaat vooraf aan een halvering later deze maand. Dan zal de hoeveelheid bitcoins die in een bepaald tijdsbestek geïntroduceerd worden halveren. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus