Nieuws

Vrouw versus man in fondsbeheer

CityWire Smart Alpha heeft onderzoek gedaan naar de specifieke prestaties van vrouwelijke fondsbeheerders.

CityWire Smart Alpha heeft onderzoek gedaan naar de specifieke prestaties van vrouwelijke fondsbeheerders. De gelijkwaardigheid van man en vrouw is een thema dat al meer dan een halve eeuw speelt, maar opvallend genoeg lijkt de opmars van de vrouwelijke fondsbeheerder meer tijd te vragen. Slechts 7% van de fondsen wordt alleen door een vrouw beheerd, en 14% heeft gemengde teams, schrijft Alpha Female.

De grote vraag die telt bij beleggen gaat over de prestaties. Uit de analyse van CityWire liggen de mannen marginaal op voorsprong in de topprestaties. Maar gezien dat kleine percentage kan men er geen statistisch oordeel aan verbinden.

Van de 1562 vrouwelijke fondsbeheerders kregen 334 (21%) een rating voor goede beleggingsresultaten. Bij mannen lag de verhouding op 3180 (23,5%) van de 13488  fondsbeheerders. Ook in de toprating lagen de prestaties dicht bij elkaar, 9% van de vrouwen kreeg een CityWire AAA rating, tegen 2,4% van de mannen. 

Opgesplitst naar diverse sectoren blijken vrouwen het beter te doen bij ’Mixed Asset Flexible’ fondsen in euro’s, waar 62% beter presteert dan het gemiddelde. Toch is daar maar 9% van de fondsbeheerders van het vrouwelijke geslacht. Anderzijds weten zij zich bij Amerikaans small- en midcap fondsen niet te onderscheiden. Daar presteert maar de helft beter dan het sectorgemiddelde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?