Nieuws

Correcties zijn onvermijdelijk

Vanguard wijst erop dat correcties gemeengoed zijn op de aandelenmarkten, elke twee jaar vindt er wel een plaats.

Sinds de piek eind mei vorig jaar hebben de mondiale aandelenmarkten 19% aan waarde zien verdampen. Er is sprake van een correctie bij een daling van meer dan 10%, bij een daling van meer dan 20% is er sprake van een bearmarkt. Vanguard wijst erop dat correcties gemeengoed zijn op de aandelenmarkten, gemiddeld elke twee jaar vindt er wel een correctie of een bearmarkt plaats.

Sinds 1928 heeft de S&P 500 zo’n 40% van de tijd doorgebracht in neergaande markten, het is de prijs die beleggers moeten betalen om een superieur langetermijnrendement te behalen ten opzichte van minder risicovolle assets. Over diezelfde periode heeft de index een gemiddeld jaarlijks rendement van 10% gerealiseerd, beter dan obligaties en cash.

Wel signaleert Vanguard verschillen in duur en diepte van de correcties. De tijdsduur van een dieptepunt naar herstel is niet te voorspellen. Gemiddeld duurde een correctie van begin tot bodem 87 dagen en duurde het 121 dagen van een bodem tot herstel. Bearmarkten duren gemiddeld langer en ook hebben die meer tijd nodig om te herstellen, zo blijkt uit historisch onderzoek. Pas na gemiddeld 373 dagen bereiken die hun dieptepunt. Zij hebben 798 dagen nodig om te herstellen.

Geduld en discipline

Steeds is er een factor die de markten bij verrassing overvalt en omlaag duwt. Tegelijkertijd zijn correcties onvermijdelijk. Er mag een hoger rendement verwacht worden, juist omdat dit soort terugvallen zich van tijd tot tijd voordoen. 

Vanguard herhaalt maar eens een gouden stelregel, dat geduld en zelfbeheersing de beste reactie zijn op alle marktonrust. Een langetermijnvisie is van groot belang.

In de eigen economic investment outlook voorspelt Vanguard dat de rendementen op de mondiale aandelenmarkten terug zullen keren naar een gemiddelde van 6 tot 8% en 2 tot 2,5% voor obligatiemarkten. Een spreiding tussen aandelen en minder risicovolle assets kan de impact van correcties en bearmarkten beperken. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?