Valse start goud of trend? De uitgestelde renteverhoging door de Fed in oktober was goed nieuws voor de goudprijs. Kan het herstel voortduren? 13 november 2015 10:30 • Door IEXProfs Redactie De uitgestelde renteverhoging door de Fed in oktober was goed nieuws voor de goudprijs. Kan het herstel voortduren? Dat vraagt goudstrateeg Joe Foster van Van Eck Global zich af in zijn nieuwsbrief. Want hoewel de renteverhoging door de Fed slechts een kwestie van tijd is, zijn er tekenen die er volgens hem op wijzen dat de bodem in de goudmarkt in juli is bereikt. Toen noteerde de goudprijs een cyclisch dieptepunt van 1072 dollar per ounce. In oktober was sprake van een maandelijkse stijging van 2,4% tot 1142,16 per ounce. Kleine spurt De uitgestelde renteverhoging was goed voor de goudprijs omdat het een teken is dat het herstel van de Amerikaanse economie brozer is dan tevoren werd aangenomen. Bij ieder tegenvallend economisch cijfer gedurende oktober, vertoonde de goudprijs een kleine groeispurt. Er zijn echter tekenen dat de goudmarkt op een fundamentelere manier uit het dal aan het krabbelen is. Dat heeft voor een deel te maken met kostenbesparingen in de mijnindustrie. Diverse goudmijn bedrijven lieten in oktober weten dat ze in staat waren geweest om de kosten van het produceren van een ounce goud met gemiddeld 50 dollar te verlagen naar 850 dollar. Daarnaast blijkt de centrale bank van China de vraag naar goud een impuls te geven. Ondanks het feit dat de deviezenvoorraad van de Chinezen ald meer dan een jaar flink daalt, stijgt de vraag naar goud. Chinese vraag In het verleden stonden de Chinezen garant voor de aankoop van ongeveer 100 ton aan goud op jaarbasis. In het afgelopen kwartaal werd echter al 50 ton aangekocht. Volgens Foster zorgt de stevige Chinese vraag voor een bodem in een nog steeds zwakke goudmarkt. Voor de komende periode is onzekerheid troef. Er zijn teveel factoren die het beeld op de goudmarkt verstoren. Komt er een renteverhoging van de Fed in oktober of niet. En zo ja, hoe reageert de markt daarop? Alleen als dat duidelijk is kan gezegd worden of de goudprijs aan een nieuwe trend bezig is, of dat in oktober sprake was van een valse start. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.