Einde van het BRIC-tijdperk Na vijf jaren van verlies fuseert Goldman Sachs zijn BRIC-fonds met een meer algemeen opkomende marktenfonds. 9 november 2015 12:15 • Door IEXProfs Redactie Veertien jaar geleden bedacht de voormalige Goldman Sachs econoom, Jim O’Neill, de term BRIC, dat staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Na deze vondst werd beleggen in deze landen echt booming. De grootste opkomende markten haperen nu echter. Rusland en Brazilië zitten in een recessie. China, dat lang de motor was voor economieën wereldwijde, maakt dit jaar waarschijnlijk de laagste groei mee sinds 1990. Vandaar dat Goldman zijn BRIC-beleggingsfonds heeft samengevoegd met een meer algemeen opkomende marktenfonds, het Emerging Markets Equity Fund. Het BRIC-fonds is namelijk 21% minder waard geworden in vijf jaar, aldus Bloomberg. Niet stoppen Sinds de piek van het fonds is er 88% af. Het beheerde vermogen daalde naar slechts 98 miljoen dollar tegen het einde van september van dit jaar. In 2010 was dit nog 842 miljoen dollar. De val van het BRIC-fonds onderschrijft volgens Bloomberg dat de strategie van het bundelen van verschillende landen in één belegging steeds minder populair is onder beleggers. Goldman zegt zijn fondsen te willen optimaliseren en stopt met producten die elkaar overlappen. De bank koos er niet voor om te stoppen met het fonds, maar om het samen te laten gaan zodat beleggers toegang hebben tot een opkomende marktenfonds dat nog meer gediversifieerd is. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.