Nieuws

Langetermijndenken aub

Het moet opgehouden zijn met het kortetermijndenken van bedrijven en beleggers, schrijft Lars Dijkstra in het FD.

Een opmerkelijke ingezonden brief vandaag in het FD. Afzender is Lars Dijkstra, CIO van Kempen Capital Management. Dijkstra spreekt niet alleen namens zichzelf. De brief is mede ondertekend door tal van Nederlandse vermogensbeheerders (onder andere NN Investment Partners en Syntrus Achmea Vermogensbeheer) en pensioenfondsen (onder andere PGGM en Pensioenfonds Metaal en Techniek), samen goed voor 700 miljard euro aan belegd vermogen.

Dijkstra doet een dringende oproep aan beursgenoteerde bedrijven, kapitaalverschaffers én vermogensbeheerders om (weer) voor de langetermijn te gaan. Dat is voor iedereen partijen het beste. Dat creëert meer waarde voor aandeelhouders en de maatschappij. "Het verdiept de kwalitatieve kennis over ondernemingen en beperkt daarmee de risico's."

Nu is de maximale focustermijn van beursgenoteerde ondernemingen en institutionele beleggers slechts negentig dagen. Dat belemmmert bedrijven te innoveren en zo waarde te creëeren. "Zo'n 78% van de ceo's stelt investeringen uit onder druk van aandeelhouders," stelt hij vast.

Gedragsverandering

Dijkstra roept institutionele beleggers op het kortetermijndenken te begraven. Om dit te bereiken, stelt Dijkstra vier veranderingen voor:

  1. Leg beleggingsprestaties niet langer naast benckmarks, maar beoordeel deze vooral op basis van langetermijnverplichtingen.
  2. Wees meer betrokken en heb meer aandacht voor de duurzaamheid van bedrijven.
  3. Verander beleggingsbeloningen door deze aan langetermijnprestaties te koppelen.
  4. Rapporteer minder vaak, maar wel uitgebreider. 

Dijkstra en de mede-ondertekenaars brief wachten niet af wat de rest van de sector zal doen, maar komen nu al in actie. "Wij committeren ons door de komende jaren in ons eigen organisaties concrete stappen te zetten, die hieraan (red: de gewenste gedragsverandering) bijdragen."

De oproep van Dijkstra is redelijk en logisch. Als het klopt dat bijvoorbeeld pensioenfondsen met een beleggingshorizon van twintig jaar en langer hun beleggingsposities niet langer dan 90 dagen vasthouden, dan is er iets helemaal mis. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus