Nieuws

CTA’s gokken op verdere correctie

Computergestuurde hedgefondsen sorteren voor op een verdere correctie van de aandelenmarkten, zij zijn short gegaan.

Computergestuurde hedgefondsen sorteren voor op een verdere correctie van de aandelenmarkten, schrijft The Wall Street Journal. CTA’s, hedgefondsen die werken met geautomatiseerde handelsprogramma’s, hebben massaal short-posities in aandelen ingenomen, blijkt uit een analyse van JP Morgan Chase. 

JP Morgan analyseert de dagelijkse prestaties van 30 fondsen die computerstrategieën gebruiken om macrotrends te volgen. De correlatie tussen CTA’s en aandelen is dit jaar nog niet zo negatief geweest. Dat wijst er volgens de analisten op dat deze programmatuur uitgaat van een verdere uitverkoop op de aandelenmarkten.

Afgelopen maand hebben aandelen fors terrein moeten prijsgeven, terwijl de prestaties van dit soort geautomatiseerde fondsen vlak verliepen. In augustus boekten CTA’s een negatief rendement van 1,9%, temidden van een scherpe correctie op de aandelenmarkten.

Self-fulfilling prophecy?

JP Morgan waarschuwt dat de reactie van CTA’s op de daling van de markten een self-fulfilling prophecy kan worden. Het negatieve momentum in de markten zet deze hedgefondsen aan tot een nog grotere short-positie in aandelen.

De computergestuurde hedgefondsen konden profiteren van een rally in de obligatiemarkten en wisten ook winst te boeken in de valutahandel. Geld werd echter verloren door short-posities in de energiemarkten, omdat de prijzen daar herstel vertoonden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie