Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Overwogen Saoedi-Arabië en Egypte

Emerging markets die nog niet ontdekt zijn door de massa, daar belegt Alistair Way, fondsmanager bij SLI, het liefst in.

Alistair Way was net begonnen aan een enthousiast betoog over de vele kansen voor beleggers in Saoedi-Arabië, toen een toehoorder hem onderbrak. "Waarom überhaupt investeren in een land met zo’n barbaarse houding tegenover de meest elementaire mensenrechten?"

Goeie vraag. Het hoofd Emerging Markets Equities van Standard Life Investments (SLI) moest even slikken. Zeker omdat zijn collega Amanda Young een dag eerder tijdens hetzelfde seminar in Edinburgh in even gloedvolle bewoordingen SLI’s politiek van verantwoord beleggen had uiteengezet.

Toch lag het antwoord in beider betogen besloten. Voorbij is de tijd waarin een land helemaal fout was, of helemaal goed. Zoals rond 1980 met de consumentenboycots tegen het Zuid-Afrika van de apartheid. Tegenwoordig proberen beleggers hun portefeuilles maatschappelijk meer verantwoord te maken en begrijpen activisten dat economische activiteiten ook kunnen bijdragen aan sociale en politieke hervormingen.

Emerging markets-trend

Way gaf een mooi voorbeeld. "Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië een heel andere positie dan bij ons. Tegelijkertijd groeit het aantal Saoedische vrouwen met een baan in rap tempo. Zij verdienen hun eigen geld en geven dat uit aan de dingen die zij leuk vinden."

Daarvan profiteert Alhokair, een onderneming die de grote modemerken naar Saoedi-Arabië heeft gebracht. Het bedrijf kan model staan voor het soort aandeel waarin Way en zijn team het geld van SLI’s klanten investeren. Leapfroggers is een andere favoriet. Zo noemt Way bedrijven die de dragers zijn van een typische EM-trend.

Opkomende economieën slaan vaak met grote kikkersprongen complete fases over in hun ontwikkeling. Zo doet Afrika het bijna zonder banken – Afrikanen betalen elkaar met hun mobieltjes, een techniek die bij ons nog niet eens bestaat. En zo probeert China zijn bevolking uit alle macht in elektrische auto’s te krijgen. Way: "De Chinezen moeten wel, vanwege de enorme luchtvervuiling."

Long Egypte en Hongarije

De opkomende equivalenten van wegbereiders als Tesla en Ebay zijn meestal veel goedkoper op de beurs dan hun grote voorbeelden én hebben betere groeivooruitzichten. "Ontwikkelingen als schoon rijden en online winkelen gaan in de emerging markets veel harder dan bij ons." Beleggers kunnen daarop inspelen, mits ze de juiste aandelen kiezen.

Standard Life EM fonds


Dat verklaart waarom het SLI Global EM Equity Fund zwaar overwogen is in landen als Saoedi-Arabië, Egypte en Hongarije. Way en zijn collega's zien daar kansen die de kuddebeleggers nog laten liggen. Minder verrassend is de overweging in India.

Nu al is het land de derde economie van de wereld, en de één na snelst groeiende. De bevolking is jong – meer dan 65% is tussen de 15 en 64 jaar oud – en beschikt over een rap stijgend besteedbaar inkomen. Al sinds 1999 heeft SLI een 60-40 joint venture met HDFC, het grootste actief beheerde beleggingsfonds in India.

HDFC belegt vooral in Indiase midcap-aandelen – bedrijven met een beurswaarde van vijfhonderd miljoen tot tien miljard dollar. Daar zijn er een paar honderd van, die gezamenlijk een dikke 40% uitmaken van de Indiase CNX 500-index. In acht van de laatste dertien jaren hebben deze aandelen het beter gedaan dan de rest van de markt.

groeiperspectieven India

Way’s collega Sai Tampi somt de voordelen op: "Ze zijn minder bekend, ze hebben betere groeivooruitzichten omdat ze vaak in nieuwe markten opereren, en hun koers-winstverhoudingen kunnen nog omhoog wanneer ze de overgang naar de large caps maken."

Het HDFC Mid-Cap Opportunities Fund, gelanceerd in juni 2007, beheert inmiddels 1,6 miljard dollar, die voor 60 tot 85% zijn belegd in midcaps. Het rendement varieerde van min 60,8% in 2008 tot 103,9 procent in 2009.


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus